Mladi bez granica: Umjetnost, razgovor i učenje o EU vrijednostima

Ugljevik je jučer bio domaćin trećeg događaja u okviru projekta “Mladi bez granica” Europske unije u BiH, okupivši oko 70 mladih iz Ugljevika, Bijeljine, Tuzle i drugih mjesta okolne regije. Program je počeo plesnim performansom na otvorenom u kojem su imali priliku sudjelovati i građani Ugljevika. Nakon toga, održana je interaktivna diskusija, tokom koje su sudionici imali priliku da saznaju više o europskim integracijama, slobodi izražavanja i omladinskom aktivizmu te su čuli nešto više o programu “Mladi europski ambasadori”.

Panelisti Lejla Gačanica, pravna savjetnica i samostalna istraživačica, Milica Okiljević mlada europska ambasadorska, te Ferdinand Koenig, šef Odjela za komunikacije i portparol Europske unije u BiH, pružili su uvid u ove teme te predstavili načine na koje i mladi iz ove regije mogu aktivno djelovati u lokalnim zajednicama, na putu ka europskim integracijama.

Šef Odjela za komunikacije i portparol EU u BiH Ferdinand Koenig izrazio je zadovoljstvo prisutnim brojem mladih koji su angažirani i koji rade zajedno na ovom događaju.
“Ovo je treći događaj u okviru projekta koji se zove „Mladi bez granica“. Nepostojanje granica je upravo ono što je za nas u EU važno, jer je to je i glavni razlog zašto je osnovana EU, koja sada ima 27 članica i 450 milijuna stanovnika koji uživaju slobodu kretanja. Najvažnije granice koje treba prevazići su one koje su u mislima ljudi i njihovim srcima,“ istakao je Koenig.

U nastavku programa, grafiti umjetnica Marija Tica je oslikala mural s likom pronalazača i matematičara Mihaila Petrovića Alasa na istoimenoj školi, ostavivši trajni umjetnički trag i podsjetnik na ovaj dan posvećen mladima u Ugljeviku. Uz muziku i edukativne radionice tokom kojih su se imali priliku upoznati s vršnjacima iz okolnih gradova, mladi Ugljevika su radoznalo pratili proces nastanka grafita u kojem su i sami sudjelovali.

„Svi događaji koji povezuju mlade su i više nego dobrodošli za sve mlade u BiH, a naročito događaji tokom kojih se mladi iz različitih mjesta upoznaju i zajedno rade. Ovog puta smo inspiraciju pronašli u velikom naučniku Mihailu Petroviću Alasu, te se zahvaljujemo Opštini Ugljevik i SŠC koji su nam pružili maksimalnu podršku da ovaj dan bude ovako radostan i organiziran. Mislim da smo ponovo pokazali što mladi mogu da urade za svoju zajednicu i da im nije mnogo potrebno da se uključe u dešavanja koja nas sve čine boljima. Naravno, ovakvi događaji ne bi bili mogući bez pomoći Europske unije te još jednom pokazuju njen interes i želju da ulažu u nas mlade i umjetnost.“ istakao je Slobodan Blagovčanin, projekt menadžer u Omladinskom resursnom centru Tuzla.

Marko Ristić iz Vizije mladih Bijeljina dodao je kako je važno mladima dati šansu da se razumiju, a takvih prilika je nažalost, u našim okruženjima jako malo. “Mladi su se jako brzo odazvali pozivu, jer je njihova želja za međusobnom razmjenom mišljenja velika, te kao neko tko radi s mladima razumijem zašto je to tako. Prije godinu dana stvari su mi izgledale jako pasivno, ali najednom se pojavila želja mladih za promjenom. Prateći program europskih integracija mladi vide svoju šansu za poboljšanje ekonomske situacije, antikorupcijska rješenja u svojoj zemlji i šansu za ostanak. Treba nas ponovo ohrabriti da volimo i da postanemo svjesni sličnosti i različitosti u kulturama koje nosimo. Na neki način kao predvodnik nosim veliku odgovornost i čast mi je biti dio promjene.”

Program je završen kvizom znanja o EU integracijama gdje su najbolji osvojili vrijedne nagrade.

Projekt Mladi bez granica #YouthWithNoBarriers nije samo pružio platformu za kreativno izražavanje, već je i potakao dijalog o europskim integracijama i važnosti mladih u tom procesu. Europska unija u Bosni i Hercegovini ovim projektom nastavlja podržavati inicijative koje doprinose povezivanju mladih. Mladi bez granica realizira se uz učešće nevladinih organizacija, konkretno u Ugljeviku su to bile ORC Tuzla i Vizija mladih Bijeljina, u suradnji s aktivistima iz Ugljevika, uz tehničku podršku agencije BORAM. Nakon Ugljevika, projekt Mladi bez granica „putuje“ u Prnjavor 12. rujna.

Veliku zahvalnost dugujemo čelnim ljudima Opštine Ugljevik i Srednjoškolskog centra Mihailo Petrović Alas iz Ugljevika, koji su pomogli u realizaciji svih aktivnosti, te osigurali neophodne dozvole za rad na javnim površinama.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...