MIT Sloan i Američka trgovinska komora u BiH objavljuju petogodišnji program stipendiranja za nadolazeće, inovativne lidere

MIT Sloan i Američka trgovinska komora u BiH objavljuju petogodišnji program stipendiranja za nadolazeće, inovativne lidere

Istraživači, preduzetnici i inovatori iz Bosne i Hercegovine moći će istražiti nove obrazovne prilike

U značajnoj saradnji koja teži otvaranju novih horizonta za Bosnu i Hercegovinu, MIT Sloan School of Management i Američka trgovinska komora u BiH (AmCham BiH) objavili su petogodišnju saradnju koja će omogućiti inovativnim, preduzetničkim liderima iz Bosne i Hercegovine da urone u inovacije i stručnost akademskog okruženja MIT Sloan.

Istraživači iz Bosne i Hercegovine imaće priliku istražiti i doprinijeti živahnom akademskom i profesionalnom ekosistemu MIT Sloan i Kendall Square u Cambridgeu, MA. Za razliku od tradicionalnih studijskih programa, ova stipendija nudi fleksibilnost prilagodbe individualnim aspiracijama, potičući novu generaciju lidera, preduzetnika i inovatora. Svake godine priliku za stipendiju na MIT-u dobije 20 istraživača iz cijelog svijeta, a zahvaljujući ovom programu jedno mjesto je zagarantovano istraživačima iz Bosne i Hercegovine.

Pored obrazovanja, cilj stipendijskog programa, koji će početi 2024. godine, je podstaći rast i razvoj novih poslovnih ideja za Bosnu i Hercegovinu. Dizajnirana je da ojača međunarodne veze, poboljša međusobno razumijevanje i potakne inovacije unutar zemlje.

U srcu inspiracije za ovaj program leži duboka veza koju Bill Carter, autor i filmski reditelj, ima sa bosanskim regionom. Poznat po svojim filmskim ostvarenjima “Kiss the Future”, “Miss Sarajevo” kao i projektima u saranji sa MIT Sloan Global Programima, uključujući film “Time is Now” – Carterova nepokolebljiva posvećenost narodu i historiji Bosne i Hercegovine inspirisala je ideju za ovaj program.

“Stipendijski program prelazi obrazovanje; to je simfonija inspiracije, veze i nade”, rekao je Carter. “Počastvovan sam što doprinosim ovom lijepom poglavlju u putovanju Bosne i Hercegovine.” Carterova saradnja sa Stu Krusellom, višim direktorom globalnih programa na MIT Sloan, oživjela je ovu viziju.

“Misija MIT Sloan je da otkriva potencijale, njeguje i usmjerava pokretače promjena, posvećeni smo inovacijama, tehnologiji i globalnim izazovima i utjecajem”, dodao je Krusell. “Oduševljeni smo što počinjemo ovu saradnju – koju vidimo kao produžetak naših osnovnih vrijednosti – i srdačno ćemo dočekati posjetioce-stipendiste iz Bosne i Hercegovine na MIT Sloan.”

“Ponosan sam što sam dio ove transformacijske saradnje sa MIT Sloan. Usklađujući se s našom misijom promocije bilateralne trgovine i saradnje, ovaj projekat simbolizira obnovljeni fokus na budućnost i međunarodnu saradnju. Zajedno otvaramo put novoj generaciji vizionarskih lidera”, izjavio je Nedim Hamzic.

Kao koordinator radne grupe AmCham za međunarodnu saradnju u obrazovanju, prepoznajem ogroman trud koji je uložen u stvaranje ovog programa stipendiranja. Riječ je o inicijativi koja predstavlja izvanrednu priliku za istraživače, preduzetnike i inovatore iz Bosne i Hercegovine da uđu u svjetski poznato akademsko okruženje na MIT Sloan. Naši zajednički napori sigurno će ostaviti trajan utjecaj, jačajući međunarodne veze i potičući inovacije u našoj zemlji”, dodala je Vesna Vlasic.

AmCham BiH nastavlja promovirati bilateralnu trgovinu i saradnju između Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine, a ova stipendija je u skladu s tom misijom. Objava programa podudara se s premijerom filma “Kiss the Future” na Sarajevskom filmskom festivalu 11. augusta 2023. godine, simbolizirajući obnovljenu posvećenost budućnosti, inovacijama i međunarodnoj saradnji.

O MIT Sloan School of Management

MIT Sloan School of Management je mjesto gdje se pametni, nezavisni lideri okupljaju da riješe probleme, stvore nove organizacije i poboljšaju svijet. Saznajte više na mitsloan.mit.edu.

O AmCham BiH

AmCham BiH je nezavisna, neprofitna, nevladina organizacija i potpuno akreditirani član Američke trgovinske komore u Washingtonu, osnovan 2001. godine da promoviše interese i stavove američkih i drugih stranih preduzeća u Bosni i Hercegovini, pomaže u poboljšanju poslovnog okruženja u BiH i promoviše visoke standarde komercijalne prakse.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Koga mrzite kada kažete ‘ZDS’

Visoki prekršajni sud RH je presudio kako je nedopušteno...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...