Meloni: ‘Europa treba uzeti u obzir poruku europskih građana’

Predsjednica talijanske vlade Giorgia Meloni izjavila je u subotu kako se nada da će Europa u svojoj politici ‘uzeti u obzir poruku’ koju su europski građani poslali na izborima, obilježene rastom krajnje desnice

Meloni, koja je iz ovih izbora izašla jača dobivši više od 28 posto glasova za svoju ćudoređnu stranku Braća Italije, nada se da “Europa razumije poruku koja je došla od europskih građana”.

‘Europski građani traže pragmatizam, manje ideološki pristup raznim velikim pitanjima’, rekla je Meloni tijekom završne konferencije za novinare samita šefova država i vlada G7, koji je održan od četvrtka do subote u Pugliji (jug) pod talijanskim predsjedanjem.

Giorgia Meloni žestoka je protivnica, primjerice, Europskog zelenog dogovora, a s druge strane promicateljica oštrijeg pristupa pitanju migracija. ‘Mislim da politika prije svega mora odgovoriti na indikacije koje dolaze od građana’, inzistirala je.

Šefovi država i vlada 27 sastaju se u ponedjeljak u Bruxellesu kako bi pregovarali o ‘čelnim poslovima’, čelnicima glavnih institucija EU, a posebno o mogućem ponovnom imenovanju Ursule von der Leyen na čelo Komisije.

‘Sastat ćemo se u ponedjeljak i na ovom ćemo forumu započeti naše procjene’, potvrdila je, podsjećajući da ‘prijedlog’ za predsjedavajućeg Komisije ‘ide Europskoj pučkoj stranci (EPP), stranci koja ima najveći broj parlamentaraca’.

Dvanaest od 27 članica Europskog vijeća članovi su EPP-a, a prema nepisanom pravilu pobjednik europskih izbora može tražiti mjesto predsjednika Europske komisije.

Italija će donijeti odluku o tome hoće li podržati drugi mandat za predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen kada procijeni raspodjelu ostalih najviših poslova u EU, rekla je talijanska premijerka, a prenosi Reuters. Meloni, čija bi potpora mogla biti ključna za von der Leyen, rekla je da bi raspodjela vodećih poslova u EU trebala prepoznati ulogu Italije i poruku koju šalju birači u EU.

Najčitanije

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Otvaranje Palačinka bara “Bueno” u Čitluku

S velikim zadovoljstvom najavljujemo otvaranje novog kulinarskog kutka u...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Dora Marušić: Bitna je disciplina i ustrajnost

Mostarka Dora Marušić osvojila je titulu europske prvakinje na...

Kada će se izravno birati gradonačelnici u Mostaru i Sarajevu?

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na sjednici koja će...