Kulturno vjerski dani – Naša Gorica 2024. počinju 25. lipnja izložbom u čast Gabrijela Jurkića

Franjevački samostan na Gorici i Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno od 25. do 29. lipnja organiziraju manifestaciju pod nazivom Kulturno vjerski dani – Naša Gorica 2024.

Manifestacija započinje 25. lipnja u 19 sati otvorenjem izložbe Gabrijel Jurkić- Hommage ljepoti in memoriam 1974-2024. kojom se Franjevački muzej i galerija Gorica-Livno, kao matična galerija velikog bosanskohercegovačkog i hrvatskog slikara želi prisjetiti  plodonosnog i posvećenog života Gabriela Jurkića, jednog od najznačajnijih predstavnika simbolizma, secesije i postimpresionizma na ovim prostorima.

U suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti iz Zagreba, Umjetničkom galerijom BiH, Zagrebačkom nadbiskupijom i Apostolskom nuncijaturom u Republici Hrvatskoj, Župom Uznesenja BDM Osova, obitelji Jurkić, obitelji Šunjić, Anđelinom i Tihomirom Mamićem, Endijem Poškovićem i Julie Anne Visco, Darkom Kalečakom, Željkom Nakićem, Vlatkom Grabovcem, te susretljivošću ostalih privatnih posuđivača, muzej i franjevačka zajednica na Gorici na najljepši mogući način žele odati počast čovjeku čiji ih život nadahnjuje, a baština oplemenjuje.

U najavi izložbe stoji da se povodom 50. obljetnice smrti prigodnom izložbom u rodnome Livnu predstavljaju neka od Jurkićevih najboljih umjetničkih ostvarenja iz najznačajnijih galerija u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj te iz privatnih zbirki.

Četrdeset izabranih djela želi prikazati umjetnika koji je putem svog kista težio zabilježiti titraj darovane zemaljske ljepote. Kroz šezdesetogodišnje stvaralačko razdoblje stvorio je krajolike magične ljepote u koje želimo zakoračiti, stoji u najavi.

Ugledni poznavatelji povijesti  i povjesničari umjetnosti poput fra Marka Karamatića, Biserke Rauter Plančić, Lade Bošnjak Velagić i autorice izložbe Željke Markov imaju namjeru prikazati s više aspekata lik i djelo Gabriela Jurkića.

Izložba u sažetom presjeku donosi uvid u autorov širok kako tematski  tako i rukopisni dijapazon. Prikazat će se njegova najranija djela od 1905. godine pa nadalje u kojima se nazire njegova sklonost prema simbolizmu, počeci poentilističke manire i modernizma iz autorove ranije umjetničke faze, potom kasniji stvaralački period koji je posvećen zavičajnim krajolicima i njegova crtačka dionica koja je bila temelj njegova stvaralaštva i koja prikazuje umjetnika u stvaralačkom procesu rada.

Publika će imati priliku vidjeti neka do sada neobjavljena Jurkićeva djela koja su privatni kolekcionari željeli izložiti upravo na toj prigodnoj izložbi u Livnu.

Kako su priopćili organizatori, manifestacija se nastavlja dan poslije predavanjem s. Blanke Jeličić na temu “Milosrdna ljubav osvaja” .

Inače s. Jeličić je osnivačica Udruge Marijanske Vinkovske Mladeži koja se bavi humanitarnim radom.

U sklopu kulturno vjerskih dana, bit će prikazan i dokumentarni film  “Male velike sestre”, koji govori o spašavanju Židova u bolnici Sestara milosrdnica.

Film scenarista i redatelja Jakova Sedlara želi na svjetlo dana dati do sada malo poznate ili potpuno nepoznate činjenice djelovanja sestara milosrdnica koje su tijekom Drugog svjetskog rata na inicijativu i potporu zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca spasile 309 Židova.

U četrdesetak minuta daje se kratki osvrt na početak djelovanja sestara milosrdnica u Zagrebu na prosvjetnom planu, a potom i zbrinjavanju bolesnih koje su započele u svom samostanu u Frankopanskoj. Potom se gledateljstvo upoznaje s gradnjom i organizacijom rada Bolnice sestara milosrdnica, a u središnjem dijelu je djelovanje bolnice i sestara u vrijeme Drugog svjetskog rata kada su se pod raznim dijagnozama, često i izmišljenim u bolnicu sklanjali Židovi.

Sve iznesene činjenice u filmu bogato su potkrijepljene dokumentacijom koju je godinama istraživao odvjetnik Marko Danon koji će svjedočiti o tome nakon filma kao i dr.Mario Zovak.

Kroz sve dane manifestacije bit će služene svete mise, a kulturno vjerski dani završavaju slavljem u povodu sv. Petra i Pavla, nebeskih zaštitnika samostana na Gorici, 29. lipnja./HMS/

Najčitanije

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Otvaranje Palačinka bara “Bueno” u Čitluku

S velikim zadovoljstvom najavljujemo otvaranje novog kulinarskog kutka u...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Muhamed Garib: Svako zasađeno drvo čini pluća grada

Na temu "Unaprjeđenje stanja okoliša urbanih i ruralnih sredina"...