Kulturni praznik Mostara: Završen 12. Street Arts Festival

Priveden je kraju 12. Street Art Festival Mostar koji je i ove godine iznjedrio niz vrijednih suradnji, susreta te u konačnici niz umjetničkih djela koja su poklonjena Mostaru i svim njegovim građanima. Priča započeta prije 12. godina, putem umjetnosti i aktivizma vraća život na ulice i svojim kulturnim doprinosima kreira platformu, koja grad čini gradom približavajući umjetnost svakodnevici i svima.

Ovogodišnji festival ponudio je osam dana posebnog iskustva i inspiracije ugostivši umjetnike iz BiH,Makedonije, Srbije, Hrvatske, Poljske, Njemačke, Italije, Španjolske, Francuske, Portugala, SAD i Brazila koji su neumorno stvarali svoje radove na različitim lokacijama. Međutim i ove godine je u fokusu festivala bila Šantićeva ulica čija se galerija na otvorenom sve više nadopunjava, a tragovi festivala mogu se vidjeti i u drugim mostarskim naseljima i istaknutim građevinama.

“Šantićeva ulica je zasigurno najveća urbana galerija pod otvorenim nebom u regiji i ona će ostati naše središte”, kažu organizatori.

Glavni moto SAFMo festivala je da kreira umjetnost dostupnu svima kroz ideju solidarnosti s ciljem unapređenja urbane kulture u Mostaru i BiH.
Iz godine u godinu cijela priča raste u svakom pogledu te fascinira lokalno stanovništvo, turiste i širu javnost.Tako je bilo i ove godine s naglaskom na murale, instalacije, zanimljive off programe i najveći do sada Graffiti Jam na zidu zatvora kojem je sudjelovalo dvanaest autora.

Specijalna gošća festivala Martha Cooper, poznata novinarka i fotografkinja učinila je ovaj festival posebnijim dokumentirajući umjetničke procese, što je umjetnicima bilo posebno važno, obzirom da se radi o pionirki underground i urbanog pokreta. Pored toga s njom je došla i protagonistkinja graffiti scene New Yorka, Lady Aiko koja je ostavila iza sebe preko dvadeset svojih poznatih “Bunny stencila”

Mostar koji se još uvijek nosi s problemom poslijeratnih ruševina je iz perspektive umjetnika vrlo izazovna i neobična destinacija, te su se neki od njih odvažili ostaviti svoju refleksiju na zgradama kao što je “Staklena banka”, napuštena građevina u središtu grada.

“Uspješna realizacija apstraktne intervencije na Staklenoj banci, umjetničkog kolektiva Klub 7 nam je dala još više motivacije za bavljenje ovakvim prostorima.”

Još jedna od lokacija koja je bila u fokusu festivala je napuštena Univerzitetska biblioteka, gdje je umjetnica NeSpoon utkala novu dimenziju i energiju svojom instalacijom koja spaja tradiciju, autentično kulturno naslijeđe i modernu umjetnost. Pored toga u pojedinim naseljima nastale su i manje intervencije s duhovitim rješenjima.

“Ovaj festival je bio neka vrsta naše prekretnice jer smo uz jako otežane uvjete uspjeli realizirati sve naše ideje i planove te opravdati 12. Godina svog postojanja. Zahvaljujemo svima koji su nam bili potpora, a pogotovo Fondaciji Telemach, Kvinna till Kvinna, Gradu Mostaru, Europskoj uniji, Ambasadama SAD-a, Njemačke, Italije, Španjolske i Brazila kao i Francuskom institutu, OSCE, Fondacija Slipičević”.

Festival je realiziran i uz podršku Fortuna Tours, Hercegovačke pivovare, Ledo, Leda, Suncokret, Montana Colors i mnogih drugih koji su prepoznali vrijednost ovog umjetničkog projekta.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...