Kosovo napravilo velik korak prema ulasku u Vijeće Europe

PARLAMENTARNA skupština Vijeća Europe (PACE) preporučila je danas prijem Kosova u tu organizaciju, što je naljutilo Beograd koji je rekao da je to “dan srama”, dok ga je Priština nazvala “velikim danom” i korakom bliže prijemu u punopravno članstvo.

Zastupnici PACE usvojili su dvotrećinskom većinom izvješće grčke zastupnice Dore Bakoyannis, kojim se Odboru ministara Vijeća Europe preporučuje da prihvati kandidaturu Kosova za članstvo u Vijeću Europe – organizaciji posvećenoj ljudskim pravima i slobodama, vladavini prava i razvoju demokracije.

Za izvješće je glasao 131 zastupnik, protiv je bilo 29, a od ukupno 171 suzdržalo ih se 11. Parlamentarna skupština uputit će prijedlog za prijem Kosova Odboru ministara vanjskih poslova, koji donosi konačnu odluku dvotrećinskom većinom ministara, a taj sastanak očekuje se 16. i 17. svibnja u Strasbourgu.

Dačić: Priština nad srpskim narodom provodi politiku terora

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić rekao je da je danas bio “dan srama u Parlamentarnoj skupštini vijeća Europe”, ocijenivši kako je “prvi puta u povijesti preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uvjete u području ljudskih prava i sloboda”.

Dačić je u pisanoj izjavi istaknuo da “Priština već 11 godina odbija formirati Zajednicu srpskih općina” i nad srpskim narodom “provodi politiku terora i etničkog čišćenja”. Ovom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, “potkopali su temelje i Vijeća Europe i međunarodnog pravnog poretka”, istaknuo je Dačić.

Kosovski dužnosnici su iznimno zadovoljni dosadašnjim ishodom. “Odličan dan za Kosovo. Ovo je službena podrška uspjehu naše zemlje kada je riječ o ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava i još jedan korak bliže punopravnom članstvu u Vijeću Europe”, objavio je poslije glasanja u PACE-u premijer Kosova Albin Kurti na društvenoj mreži X-u.

Grčka zastupnica: Kosovo ispunjava uvjete za prijem

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani drži da se u debati “čuo glas Europljana”. Osmani dijeli Kurtijev stav da je “pred Kosovom samo još jedan korak do punopravnog članstva”. Istodobno, Radio Slobodna Europa (RFE) objavila je kako se u diplomatskim krugovima može čuti da članstvo Kosova možda ipak neće biti stavljeno na dnevni red sastanka Odbora ministara u svibnju.

To se, navodi RFE, odnosi i na aktivnost zemalja Kvinte – Sjedinjenih Država, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije – koje inače podržavaju Kosovo, ali istodobno žele da Priština krene ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, što je bio jedan od ključnih protuargumenata Beograda za prihvaćanje izvješća grčke zastupnice Dore Bakoyannis.

Ona je, pak, u svom izvješću ocijenila da je riječ o pitanju koje je u “unutrašnjoj nadležnosti Kosova i nema veze s prijemom u Vijeće Europe”. Bakoyannis je naglasila da je Kosovo, “bez obzira na neke nedostatke”, funkcionalna demokracija i ispunjava uvjete za prijem, te da su i pravnici također potvrdili stajalište da Kosovo ispunjava temeljne uvjete za članstvo.

U veljači prošle godine obje strane prihvatile europski plan

Srbija ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova i smatra ga svojim teritorijem. Po okriljem Europske unije Beograd i Priština su u  travnju 2013. godine u Bruxellesu potpisali sporazum o normalizaciji odnosa, ali je taj proces dospio u slijepu ulicu jer Priština inzistira na priznanju, koje Beograd kategorički odbacuje.

U veljači 2023. godine su obje strane u Bruxellesu prihvatile europski plan za Kosovo, koju podupiru i Sjedinjene države, a mjesec dana kasnije u Ohridu i aneks tog plana, ali se još nisu približile rješenju, dok međusobne odnose prate stalne napetosti i uzajamne optužbe. 

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...