Izvedbom vrhunskog koncerta klasične glazbe u samostanskoj galeriji završen “Napretkov tjedan kulture u Fojnici”

U petak, 30. lipnja 2023. u prepunoj Galeriji Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici održan je Napretkov svečani koncert pod nazivom „Koncert klasične glazbe“.

Koncert je održan kao vrhunac manifestacije „Napretkov tjedan kulture u Fojnici“.

Na koncertu su nastupili Napretkov trio „Senso” – HKD Napredak Glavna Mostara, kojeg čine profesorice glazbe, mezzosopranistica Monika Jarak Mikulić, glasovir Marijana Pavlović, violončelo, Elina Gvozdić te bariton Siniša Markanović, člana opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, uz klavirsku pratnju Bartolomeja Stankovića, izvanvanrednog profesor na Katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Na početku koncerta nazočne su pozdravili i uputili prigodnu riječ predsjednica HKD „Napredak“, podružnica Fojnica, Ljiljana Jurak i Miroslav Landeka, dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak u ime Središnje uprave Napretka i predsjednika dr. Nikole Čiče.

Predsjednica HKD Napredak Podružnica Fojnica Ljiljana Jurak istaknula je kako je ove godine načinjen još jedan iskorak kako u organizaciji tako i kvaliteti sadržaja koje Napredak u Fojnici organizira.

Dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak i predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Landeka istaknuo je činjenicu kako sadašnja Središnja uprava čini napore i podržava rad podružnica, a u velikoj obitelji Napretka podružnica u Fojnici spada u red onih najaktivnijih. Naglasio je kako i časopis „Fojnička škrinja“ koja izlazi u nakladi podružnice Fojnica također i ove godine kroz Povjerenstvo za izdavaštvo ima financijsku  potporu Središnje uprave društva kao jedan od rijetkih tiskanih listova u Napretku.

Kao što i sam naziv koncerta glasi, umjetnici su u prekrasnoj galeriji izvodili klasična djela svjetskog kao i domaćeg glazbenog stvaralaštva. Na taj su način približili publici svu ljepotu i čar klasične glazbe.

Napretkov trio „Senso” i Siniša Markanović s Bartolomejem Stankovićem, koncertom pred fojničkom publikom, a i brojnim gostima, demonstrirali su visoku profesionalnu razinu i potvrdili vrhunski umjetnički epitete koji ove umjetnike opravdano prati.

Besprijekorna suradnja izvođača bila je evidentna od samog početka koncerta. Kako su se kompozicije nizale i vrijeme odmicalo, energija koncerta je rasla. Publika je do kraja koncerta uživala u svakoj otpjevanoj i odsviranoj noti. To je  potvrdila tako što umjetnike ispratila velikim pljeskom.

Na završnici koncerta riječi zahvale domaćinima uputio je Miroslav Landeka predsjednik HKD Napredak – Glavne podružnice Mostar i izrazio zadovoljstvo što se suradnja između ove dvije podružnice nastavlja u ovako dobrom duhu.

Koncertu su iz publike nazočili i brojni ugledni predstavnici političkih, vjerskih i organizacija civilnog društva, kao i predsjednica Napretka iz Kreševa Ružica Franjičević i predsjednik HKD Napredak podružnica Kiseljak Ivo Miro Jović.

„Koncert klasične glazbe“ održan je pod pokroviteljstvom Središnje uprave HKD Napredak i Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta Županije Središnja Bosna.

Ovom prigodom dopredsjednik Landeka uručio je predsjednici Jurak svoju monografiju „Čuvari i promotori kulture u Gradu na Neretvi“ koja govori o radu HKD Napredak Glavne podružnice Mostar između dvije skupštine 2018. i 2022. godine te fotografiju skulpture „Hercegovka“ kipara Ivana Rendića s naslovnice napretkova kalendara „Majka“ za 2022. godinu.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....