Izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske pravi se korak nazad u napretku društva

Udruženje Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja više od 240 članica, organizacija i škola iz cijele BiH koja čini sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, a djeluje s ciljem da gradi održivi mir izdaje Saopštenje za javnost povodom usvajanja izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim je kleveta vraćena u ovaj zakonik.

Pomenute izmjene i dopune, kojima se kriminalizira kleveta, suprotne su zahtjevima koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti za otvaranje pregovora i punopravno članstvo u Europskoj uniji. Bosna i Hercegovina, i svi nivoi vlasti moraju biti garant slobodi izražavanja, slobodi i nezavisnosti medija i zaštiti novinara_ki.

Zbog straha od tužbi, mediji i uposleni_e u medijima često su skloni autocenzuri. Medije vidimo kao partnere organizacija civilnog društva i pokretače promjena zajedno sa organizacijama civilnog društva. Nasuprot tome ovim izmjenama otvara se put za vršenje represije nad građanima_kama i stvara se opravdani strah da će kroz podobne tužioce vlast imati mogućnost progona svih onih koji iznesu kritike na društvenim mrežama ili javnom mjestu.

Usvajanjem izmjena zakonika pravi se korak nazad u osiguravanju poticajnog okruženja za civilno društvo i ograničava se djelovanje organizacija civilnog društva u Republici Srpskoj, ali i otvara prostor za zloupotrebu otvaranja postupaka protiv novinara_ki, medija, aktivista_kinja, političara_ki iz opozicije, ali i svih onih koji ukazuju na probleme u svojim zajednicama na javnom mjestu.

Mreža za izgradnju mira podsjeća da je za održivi mir sloboda govora jedan od ključnih elemenata. Sloboda izražavanja i garancije sigurnosti građanima_kama garant su napretka demokratskog društva, a koje su ovom odlukom vraćene korak nazad.

Najčitanije

VIDEO: Dignuli dron pa kiselinom oštetili travnjak na stadionu?

Velež je prijavio oštećenje na glavnom travnjaku na stadionu...

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Nožem ubio oca i ranio majku

U poslijepodnevnim satima se u blizini Varaždina dogodila tragedija...

SULUDO: Mladić (23) u satima silovao ženu od skoro 100 godina

Beogradski Viši sud odredio je pritvor od 30 dana...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

AS: ‘Da se Ancelottija pita, Modrić bi ostao još jednu godinu’

U subotu je Real Madrid osigurao svoj 36. naslov...

Stari partneri daju podršku Plenkoviću za mandatara

Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku...

18-godišnjak kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1....