Ifeta Ćesir-Škoro: Svaka žena koja je nešto učinila, ne bi trebala biti zaboravljena

Promocija spomenara prve feminističke turističke ture u Mostaru pod nazivom “Putevima (ne)vidljivih Mostarki” biti će u srijedu 31.01.2024. godine u 18 sati u Centru za kulturu Mostar.

Predsjednica udruženja „Inicijativa građanki i građana Mostara“ Ifeta Ćesir-Škoro danas je s nama u programu.

Organizacija je sasvim slučajno nastala. Jedna grupa entuzijastičnih žena iz različitih političkih stranaka, različitih opredjeljenja i onih koje nisu nigdje angažirane su utvrdile da naša županija jedina nema zakon o zaštiti obitelji s djecom. To je bilo oko 2004. godine, pokušavale smo tu situaciju promijeniti. Istovremeno se pojavio NDA  – Nacionalni demokratski institut i radio je projekte sa ženama u sedam bh. gradova. Došli su do Mostara i nas. Oni su odlučili snimiti film o nama koji se zove „Podizanje mostova“., ističe Ifeta Ćesir-Škoro priču o nastanku udruženja.

Mostar je grad bogate kulturne baštine koji svojom arhitekturom, ljepotom i poviješću privlači pozornost svijeta. Tu, duboko ukorijenjene, leže priče o izvanrednim ženama čiji doprinos često nije dovoljno istražen ili valoriziran u kolektivnom sjećanju.

Prije tri godine je nastala priča Nevidljive žene Mostara i Hercegovine. Radeći dugo sa ženama uvidjela sam da žena ima brojno ali nema na mjestima odlučivanja i moći. Odlučili smo se da krenemo istraživati što je to kroz povijest na kreiranje javnog mijenja žena i inače života uopće , tako da smo napravili jedan performans i oživjele žene iz prošlosti koje su nešto značile Mostaru. Koje su bile prve učiteljice, prve učenice gimnazije, prve doktorice znanosti.“, otkrila nam je Ifeta Ćesir-Škoro.

Prva feministička turistička ruta u Mostaru predstavlja poklon Inicijative građanki i građana Mostara za sve Mostarke i Mostarce. Kao najveći grad u Hercegovini, Mostar bi trebao poslužiti kao primjer drugim gradovima ne samo u različitim aspektima, već i u prepoznatljivosti ženskih dostignuća. Kroz implementaciju prve feminističke turističke rute, nastojimo postići upravo to.

Pozivam sve sugrađane koji imaju neke podatke o uspješnim ženama, koje su ostavile traga u ovom gradu i koja je vrijedna da je spominjemo, neka nam se jave s informacijama. Ni jedna žena ne bi trebala biti zaboravljena koja je nešto veliko učinila. Žene su stigmatizirane i zato smo i napravili rutu. Prezentirajući žene koje smo učinile vidljivim, mnoge naše sugrađanke i sugrađani nisu nikad prije čule/čuli za njih. Nismo govorili samo o ženama koje su rođene u Mostaru, nego su nam važne sve žene koje su nešto uradile u Mostaru.“, poručila je Ifeta Ćesir-Škoro.

Na sljedećem linku pogledajte izradu virtualne mape u sklopu Projekta “Mostar – Prostori koji pokreću” koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva: https://igm-mostar.ba/mapa-nevidljivih/.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Kada će se izravno birati gradonačelnici u Mostaru i Sarajevu?

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na sjednici koja će...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

DODIK IZ SREBRENICE: BiH iz ove krize neće izaći

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da...