IFC i Udruženje banaka Bosne i Hercegovine udružuju snage na jačanju ESG u bankarskom sektoru

Novi sporazum o saradnji između IFC-a i Udruženja banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH) ima za cilj unaprijediti kapacitete za okolišno, socijalno i korporativno upravljanje (environmental, social and corporate governance – ESG) u BiH bankarskom sektoru.

Ovaj sporazum ima za cilj da omogući bankarskom sektoru integrirani ESG pristup koji se bavi lokalnim temama – uključujući djelotvorno upravljanje okolišnim i socijalnim (E&S) rizicima, upravljanje klimatskim promjenama, objavljivanje informacija i izvještavanje o održivosti – prenošenjem najboljih praksi zasnovanih na međunarodno priznatoj metodologiji IFC-a.

“Ova saradnja će donijeti značajnu korist bankama koje su naše članice jer su ESG standardi, koji definiraju korporativne politike u cilju njihovog usklađivanja sa konceptima održivog razvoja na planu okoliša, istovremeno vrlo relevantni za Banke“, ističe Samir Mustafić, predsjednik Udruženja banaka Bosne i Hercegovine. „U toku je uvodjenje novih propisa u bankarskom sektoru na ovu temu, te je od krucijalne važnosti biti u toku sa najnovijim trendovima kada se radi o tranziciji u zeleniju budućnost.“

Rizici vezani za ESG mogu biti prepreka za ulaganja privatnog sektora u zemlje u razvoju jer im međunarodni investitori posvećuju sve veću pažnju, kao i zbog novih regulatornih zahtjeva, posebno na nivou EU. Saradnja između IFC-a i UBBiH ima za cilj da odgovori na taj izazov tako što će pomoći BiH bankama da bolje upravljaju rizicima i da se okrenu ka održivijim poslovnim prilikama.

“Jačanje ESG kapaciteta i upravljanje E&S rizicima su od kritičnog značaja za bankarstvo“, izjavio je Nicolas Marquier, menadžer IFC-a za Zapadni Balkan. „Na taj način, racionaliziramo investicije u projekte i organizacije koje imaju društveno i okolišno održive razvojne rezultate i povećavamo udio zelenih, klimatski prihvatljivih financijskih proizvoda.“

Sporazum je, osim navedenog, u skladu sa širim ciljem IFC-a koji se odnosi na ohrabrivanje održivih i odgovornih investicija u ekonomije u razvoju, čime se dodaje vitalna regionalna komponenta integriranom ESG programu u Evropi i Centralnoj Aziji, u partnerstvu sa Državnim sekretarijatom za ekonomske poslove Švicarske – SECO.

Ukratko o IFC-u

IFC — članica Grupacije Svjetske banke – je najveća globalna razvojna institucija koja se fokusira na privatni sektor na novonastalim tržištima. Poslujemo u više od 100 zemalja, gdje koristimo svoj kapital, ekspertizu i uticaj da kreiramo tržišta i poslovne prilike u zemljama u razvoju. U fiskalnoj godini 2023, IFC je odobrio rekordnih 43.7 milijardi USD za privatne kompanije i financijske institucije u zemljama u razvoju, čime je aktivirao snagu privatnog sektora u cilju okončanja ekstremnog siromaštva i poticanja zajedničkog prosperiteta u situaciji kada se ekonomije suočavaju sa složenim globalnim krizama. Više informacija je dostupno na www.ifc.org.

Ukratko o SECO

Državni sekretarijat za ekonomske poslove (State Secretariat for Economic Affairs – SECO) implementira mjere ekonomske i trgovinske politike Švicarske u korist zemalja u razvoju. On svoje aktivnosti koordinira sa Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju (Swiss Agency for Development and Cooperation – SDC) I odjelom DFA za Mir i ljudska prava (Peace and Human Rights Division – PHRD). Tri administrativna ureda zajednički implementiraju švicarske projekte međunarodne saradnje. Više informacija je dostupno na www.seco-cooperation.ch.

Ukratko o Udruženju banaka Bosne i Hercegovine

Udruženje banaka BiH (UBBiH) je reprezentativna, stručna organizacija koja zastupa i zagovara interese banaka, svojih članica, prema nadležnim organima i institucijama u BiH. Osnovna misija UBBiH je jačanje povjerenja u bankarski sektor, što se postiže uz pomoć članova UBBiH, domaćih institucija, medija, odgovarajuće obuke, i kroz uspostavu saradnje sa sličnim udruženjima iz drugih zemalja. Sve banke koje posluju na teritoriji Bosne i Hercegovine (uključujući razvojne banke FBiH i RS) su članice Udruženja banaka BiH. Više informacija je dostupno na www.ubbih.ba.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi...