HKD Napredak: Završio prvi međunarodni seminar EZA-a organiziran u BiH

Drugi dan, subota 15. lipanj, Međunarodnog seminara “Jednake mogućnosti za sve-osnova socijalnih prava”, koji je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo Napredak u partnerstvu s Europskim centrom za radnička pitanja (EZA) i uz financijsku potporu Europske unije otvoren je u bloku s temom pod nazivom “Mjere i strategije za suzbijanje nezaposlenosti i odljeva radne snage” koju je otvorila Hatidža Jahić, izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, koja je napomenula da je i dalje velika stopa nezaposlenosti u BiH, da se broj stanovnika sve više smanjuje i kako je veliki problem u nedostatku komunikacije.

Hatidža Jahić, izvanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu

Predstavnica GenZ generacije Anesa Ališić, članica Udruženja “Business women of Bosnia and Herzegovina”, govorila je o vlastitim iskustvima i usporedbama obrazovanja i rada u BiH i Austriji, te ponudila strategije za smanjenje nezaposlenosti i odljeva radne snage u inozemstvo, dok je Erna Lučić, izvanredna profesorica na Katedri za socijalni rad Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Tuzli, govorila o usklađivanju obiteljskih obaveza i plaćenog rada, te o korištenju porodiljnog dopusta i prava oba roditelja.

Anesa Ališić, predstavnica GenZ generacije
Erna Lučić, izvanredna profesorica na Katedri za socijalni rad Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Tuzli

Miroslav Valenta, voditelj projekata pri Caritasu BiH, je govorio o osnivanju Caritasa u BiH, koji ulaže u rješavanje problema nezaposlenosti i odljeva radne snage. Stvorili su program savjetovanja za mlade, gdje pružaju pomoć i usmjeravaju mlade kako bi se što prije snašli na tržištu rada, a nakon izlaganja slijedila su pitanja i rasprava, posebice vezano za problematiku u obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Miroslav Valenta, voditelj projekata pri Caritasu BiH

Drugi blok seminara s temom “Priljev migranata i migrantska politika – utjecaj na tržištu rada” bio je ujedno i posljednja tema na EZA seminaru koji se po prvi put organizirao u Bosni i Hercegovini koje je krajem prošle godine stekla status kandidata za ulazak u Europsku uniju. Problem s migrantima s jedne strane i manjak radne snage u zemljam Europske unije, problemi su koji već nekoliko godina ozbiljno opterećuju kako zemlje Europske tako i one u njihovom susjedstvu.

Prvi od izlagača na tu temu bio je Pavle Mijović, izvanredni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, koji se nadovezao se na prijašnja predavanja vezano za obrazovanje i strategijama za njegovo poboljšanje. Nastavio je s povijesnim činjenicama o migracijama te rekao kako su migracije ljudski mehanizam za preživljavanje.

Pavle Mijović, izvanredni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu

Miroslav Landeka, dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak, govorio je o demografskom slomu BiH te stanja na tržištu rada i o izdavanju radnih dozvola, te ukazao na činjenicu sveprisutnog odlaska mladih obrazovanih građana iz BiH.

Miroslav Landeka, dopredsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak

„Značajan odlazak mladih ljudi, odnosno odlazak radne snage iz Bosne i Hercegovine, između ostalog, otvorio je i pitanje stvaranja pretpostavki za zapošljavanje migranata iz drugih zemalja, odnosno njihovog integriranja u bh. tržište rada u skladu s potrebama poslodavaca“, rekao je Landeka u svom izlaganju.

Sanela Grujo Vrkljan, znanstvena suradnica u Institutu za turizam u Zagrebu, dala je pogled na analizu medijskih objava o migrantima, o podjeli migranata te o negativnim stereotipima o migrantima i jezičnim barijerama koje se stvaraju pri zapošljavanju migranata u Hrvatskoj, dok je Uwe Terhorst, savjetnik za pastoral djelatnika Nadbiskupije Freiburg u Njemačkoj, govorio je o pojedinačnom savjetovanju i predlaganju rješenja političarima, i kako se od 2015. godine suočavaju s problemima migranata kao i o mogućim rješenjima i slobodnoj mobilnosti migranata.

Sanela Grujo Vrkljan, znanstvena suradnica u Institutu za turizam
Uwe Terhorst, savjetnik za pastoral djelatnika Nadbiskupije Freiburg

Po završetku rasprave u ime organizatora nekoliko prijedloge zaključaka seminara predložio je Goran Štrbac, a seminar je zatvorio dopredsjednik HKD Napredak Miroslav Landeka, zahvalivši tom prigodom svima sudionicima na dolasku, aktivnom sudjelovanju i prezentiranim iskustvima u svojim oblastima, uz opasku kako je prvi seminar u Bosni i Hercegovini kvalitetom izlaganja i raspravama kao i organizacijom dobio visoku ocjenu,  te da se raduje sljedećem zajedničkom susretu.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

Otvorenje izložbe Mladena Ivešića „Mjesto određenja“

Hrvatska kulturna zajednica Troplet u suradnji s Muzejom moderne...

GRLIĆ RADMAN: Za Hrvatsku važna provedba “Južne interkonekcije”

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je...

Vedran Vexon u svojoj audio i video produkciji izbacio novu pjesmu

Vedran Vexon, iznimno talentirani pjevač i gitarista, nakon dugogodišnjih...