Herceg školarcima: Bezbrižna i uspješna izobrazba je stup vaše budućnosti

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije dr. sc. Nevenko Herceg tradicionalno je čestitao početak nove školske, uskoro i akademske godine, poželjevši svim školarcima, studentima i njihovim roditeljima puno uspjeha i sretnih trenutaka u vremenu stjecanja izobrazbe i životu uopće.

– Osobno i u ime Vlade HNŽ-a svim učenicima, opet na poseban način ovogodišnjim prvašićima, njihovim roditeljima, prosvjetnim djelatnicima i svim zaposlenicima u prosvjetnim ustanovama želim sretnu i uspješnu novu školsku godinu s puno lijepih uspomena koje će nastati u školskim klupama. Prvašiće s razlogom uvijek izdvojimo, čestitajući im veliku životnu prekretnicu sa željom da im početak školskoga razdoblja u životu bude bezbrižan i radostan i da kroz učenje i stvaranje novih, često cjeloživotnih prijateljstava, steknu prva znanja, i postave snažnu osnovu za buduće razvijanje svojih sposobnosti, nadarenosti i ukupnoga životnog potencijala. Zdrav i uspješan početak izobrazbe stup je svih njihovih postignuća u budućnosti, a na nama je osigurati im sve preduvjete, stabilno i zdravo okružje za njihov razvoj i rast – poručio je predsjednik Herceg.

Ovo je svakako prigoda podsjetiti kako je Vlada HNŽ-a prošle godine svim osnovnoškolcima u županiji, njih više od 16 tisuća u rasponu od 1. do 9. razreda, osigurala besplatne udžbenike. Prošloga je tjedna, pak, pripadajućom odlukom osigurala sredstva za nabavu novih nedostajućih primjeraka kako bi i ove godine učenike svih osnovnih škola u svim gradovima i općinama HNŽ-a također na klupama dočekali besplatni udžbenici.

– Besplatni su udžbenici itekako značajna potpora našim obiteljima s mališanima koje treba opremiti za nastavu. Zaista sam ponosan na činjenicu da smo cjelokupan mandat, počevši još od 2015. posvetili stalnomu unaprjeđivanju našega prosvjetnog sustava, osobito kroz stalno poboljšavanje životnoga i radnog standarda naših prosvjetnih djelatnika. Teško je i pobrojati sve učinjeno, ali svakako je jedna od najznačajnijih stavki obnova, dogradnja i uređenje gotovo svih osnovnih i srednjih škola i njihovih športskih dvorana u cijeloj županiji. Riješili smo radno-pravne statuse za čak 700 djelatnika u prosvjeti koji su godinama radili u statusu ”na određeno”, u više smo navrata odnosno kroz nekoliko kolektivnih ugovora povećali primanja i opseg radnih prava zaposlenika u prosvjeti, potpuno osuvremenili školske prostore, osiguravši poticajno školsko ozračje za učenje i napredovanje – podsjetio je prvi čovjek Vlade HNŽ-a, dodavši kako je prošloga tjedna dana suglasnost i na Prijedlog organizacijskih shema srednjih škola u županiji, čime je Vlada još jednom iskazala razumijevanje i dala puni doprinos rješavanju problema tehnološkoga viška u školama.

Usvojena je i Odluka o povećanju plaća za asistente u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama za novu školsku godinu, kao i visina naknade za topli obrok koja će biti utvrđena u jednakomu iznosu kao i za sve korisnike koji plaću primaju iz Proračuna HNŽ-a. Također, u završnoj su etapi i procedure za konačno uvođenje psihologa u nastavni proces.

Uz predsjednikovu čestitku, podsjećamo na to kako će školska 2023. / 2024. godina u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kako je to i Zakonom predviđeno, otpočeti u ponedjeljak, 4. rujna 2023. godine.

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...

Dodik veleposlaniku SAD-a: ‘Razbio bih ga kao zvečku’

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je lažima navode...