Guvernerka Selimović sudjelovala Proljetnim sastancima MMF i Grupacije Svjetske banke u Washingtonu

Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Jasmina Selimovića sudjelovala je, kao član bh. delegacije, Proljetnim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke koji su održani od 17. do 19. travnja 2024. godine u Washingtonu.

Ovogodišnje zasjedanje bilo je posvećeno globalnim ekonomskim izazovima, financijskoj stabilnosti, smanjenju siromaštva, održivom razvoju i međunarodnoj suradnji. Sastanci su, generalno, prilika za kreatore politika, ekonomiste i financijske stručnjake za razmjenu ideja, rješavanje gorućih pitanja i suradnju na strategijama za otporniju globalnu ekonomiju.

Tijekom boravka u Washingtonuguvernerka Selimović je, uz ostale članove bh. delegacije, sudjelovala nizu sastanaka s visokim zvaničnicima MMF-a, zamjenikom generalne direktorice MMF-a Boom Lijem, izvršnim direktorom i zamjenikom izvršnog direktora MMF-a  Paulom Hilbersom i Lucom Dresseom, direktorom Europskog odjela MMF-a Alfredom Kammerom i šeficom Misije MMF-a za BiH Alinom Iancu. Bilateralne sastanke održala je sa službenicima Svjetske banke, Antonellom Bassani, potpredsjednicom za regiju Europe i Centralne Azije, i Eugenom Rhuggenaathom, izvršnim direktorom u Svjetskoj banci.

Tijekom ovih sastanaka razgovarano je o aktualnim programima saradnje, tekućim makroekonomskim kretanjima i očekivanjima u sljedećem razdoblju. Guvernerka je, između ostalog, ukazala na značaj i ulogu CBBiH u očuvanju monetarne stabilnosti u zemlji, a posebno je istakla aktivnosti i planove CBBiH u sljedećem razdoblju, naglasivši dalje unaprjeđenje sustava plaćanja i usklađivanje sa SEPA-om (Jedinstveno plaćanje u europodručju) i TIPS-om (instant plaćanje u EU). Na ovom projektu ostvarena je bliska suradnja sa Svjetskom bankom i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

MMF i Svjetska banka su dali punu podršku CBBiH u nastavku provođenja svog mandata i planiranih aktivnosti.

Guvernerka je sudjelovala i sastanku belgijsko-holandske Konstituence, kojoj pripada Bosna i Hercegovina, kao i sastanku zatvorenog tipa kojeg je direktor Sektora za Evropu MMF-a organizirao s guvernerima i ministrima financija zemalja srednje, istočne i jugoistočne Europe.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi...