Treći „Festival u Centru“ od 11. do 18. kolovoza u Sarajevu

Treće izdanje „Festivala u Centru“ održat će se u Radićevoj ulici u Sarajevu tijekom održavanja 29. Sarajevo Film Festivala, od 11. do 18. kolovoza 2023., uz besplatan ulaz na sve programe. Festival u Centru organiziraju Obala Art Centar i Općina Centar, uz podršku Turističke zajednice Županije Sarajevo i u suradnji s Buybookom.

U programu „Festivala u Centru“ su izložbe, koncerti, likovne radionice, promocije knjiga, različite sportske aktivnosti, zaboravljene igre djetinjstva, nastupi mažoretkinja, DJ-eva i drugi programi, namijenjeni svim dobnim skupinama.

„Festival u Centru“ je osmišljen po uzoru na festivale ulične umjetnosti, suvremenih manufaktura i gastronomije, s ciljem da se jača urbani identitet, te publici i turistima ponude dodatni sadržaji na ulicama Sarajeva.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je predstavljajući ovogodišnji program „Festivala u Centru“ istaknuo da će tijekom festivalskih dana Radićeva ulica biti ispunjena kreativnošću, pjesmom i plesom. „Promovirat ćemo pisce, slikare, mlade glazbenike, pripremili smo i programe za naše sugrađane koje se nalaze u trećoj životnoj dobi, a istovremeno radionice i igre za najmlađe. Festival u Centru je tijekom prethodnih godina stekao simpatije svih generacija koje su odlučile ljetne dane provesti na ulicama Sarajeva“, poručio je načelnik Mandić.

Izvršna urednica Bookstana, festivala književnosti u organizaciji Buybooka, Lamija Milišić, istaknula je da su aktivnosti Buybooka u okviru Festivala u Centru svojevrsni nastavak aktivnosti srpanjskog festivala književnosti. „Buybookov program će ove godine biti još bogatiji. U okviru Festivala u Centru imat ćemo osam promocija i dvije izvedbe predstave ‘Urotnici’, čemu se jako radujemo i što organiziramo u suradnji s Udruženjem Krokodil iz Srbije. Na Festivalu u Centru promoviramo novu zbirku kolumni Darija Džamonje, nove knjige Faiza Softića, Mirhe Efendić, Emine Žune, Nadije Rebronja, Adnana Repeše, Edina Kukavice. Trenutno spremamo sva ta nova Buybookova izdanja i radujemo se što ćemo u tjednu održavanja Sarajevo Film Festivala imati priliku da okupimo sve naše autore i njihova nova djela predstavimo našoj publici“, rekla je Milišić.

Haris Fazlagić, v.d. predsjednika Turističke zajednice Županije Sarajevo, rekao je kako je dodatni sadržaj u vrijeme kada je ogroman broj turista u Županiji Sarajevo za vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala, prioritet i neophodna dodatna vrijednost i za grad i za BiH. „Ljetna i cjelogodišnja turistička sezona u Županiji Sarajevo veže se za Sarajevo Film Festival zbog ogromnog broja turista koji Festival privuče. Važno nam je ponuditi i građanima i turistima dodatni sadržaj, i razlog više da se duže zadrže u gradu. Očekujemo da će ovogodišnja turistička sezona nadmašiti rekordnu iz 2019. godine, i sve su to razlozi što podržavamo događaje kao što je ‘Festival u Centru’, koji donosi mnoštvo zanimljivih i vrijednih programa“, rekao je Fazlagić.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović: „Status kreativnog grada filma koji Sarajevo ima kao UNESCO grad filma, podrazumijeva postojanje aktivnosti koje povezuje više kreativnih industrija prisutnih u gradu. Upravo zato je ‘Festival u Centru’ fokusiran na ovaj dio grada – zbog blizine Akademije likovnih umjetnosti, nove Akademije scenskih umjetnosti, kulturno-sportskog centra Skenderija, Doma mladih, kina Meeting Point, izdavačke kuće i knjižare Buybook…, upravo tu dolazi do povezivanja različitih kreativnih industrija, a sve te djelatnosti dijelom će objediniti program ovogodišnjeg ‘Festivala u Centru’. Naša poruka je da puno kreativnih ljudi na jednom mjestu generira kreativnu sinergiju. To je ideja cijelog programa.

Treće izdanje „Festivala u Centru“ održat će se od 11. do 18. kolovoza 2023. u Radićevoj ulici, u knjižari Buybook, na Akademiji likovnih umjetnosti i u kinu Meeting Point, uz besplatan ulaz na programe.

Najčitanije

VIDEO: Dignuli dron pa kiselinom oštetili travnjak na stadionu?

Velež je prijavio oštećenje na glavnom travnjaku na stadionu...

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Nožem ubio oca i ranio majku

U poslijepodnevnim satima se u blizini Varaždina dogodila tragedija...

SULUDO: Mladić (23) u satima silovao ženu od skoro 100 godina

Beogradski Viši sud odredio je pritvor od 30 dana...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Stari partneri daju podršku Plenkoviću za mandatara

Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku...

AS: ‘Da se Ancelottija pita, Modrić bi ostao još jednu godinu’

U subotu je Real Madrid osigurao svoj 36. naslov...

18-godišnjak kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1....