Svečano obilježen završetak radova na implementaciji mjera energetske učinkovitosti u SKB Mostar

U Mostaru je simboličnom ceremonijom obilježen završetak radova na implementaciji mjera energetske učinkovitosti na tzv. dijagnostičkom aneksu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, a riječ je o Kliničkom zavodu za radiologiju, Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku i Zavodu za nuklearnu medicinu.

Ovo je jedan od 26 objekta javne namjene na području Hercegovačko-neretvanske županije na kojima su implementirane mjere energetske učinkovitosti u okviru ”Projekta energetske učinkovitosti za Bosnu i Hercegovinu” (BEEP) i Dodatnog financiranja AF BEEP, koji se provodi od 2016. godine. Projekt je do sada omogućio obnovu 91 zgrade javne namjene, s posebnim fokusom na zdravstvene i obrazovne institucije. 

Ovom prilikom ministar Federalnog ministarstva prostornog uređenja Željko Nedić istaknuo je: “Prema preliminarnim rezultatima popisa koje trenutno provodi Ministarstvo, od preko 4.000 objekata javne namjene u Federaciji Bosne i Hercegovine, više od 50% zahtijeva implementaciju mjera energetske učinkovitosti. To predstavlja značajan potencijal za uštede energije i stvaranje boljih uvjeta za korisnike zgrada.

EU kroz brojne projekte nastoji ukazati na benefite poboljšanja energetske učinkovitosti u sektoru javnih zgrada. Kroz višegodišnju suradnju sa financijskim institucijama i organizacijama poput Svjetske banke, UNDP, KfW, Švicarski Caritas, GIZ, i uz podršku proračunskih sredstava, Federalno ministarstvo prostornog uređenja je, u posljednjih osam godina, uspjelo osigurati sredstva za obnovu više od 400 objekata javne namjene, čime se pozicioniralo kao apsolutni lider u implementaciji mjera energetske učinkovitosti.”

Posljednji objekat u nizu, tzv. dijagnostički aneks Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, obnovljen je prema svjetskim standardima energetske učinkovitosti, s ulaganjem u iznosu od 581.709,00KM. Očekivana godišnja ušteda energije u ovom objektu nakon implementacije mjera iznosi 133.035,00 kWh/god, što će rezultirati značajnim smanjenjem emisije CO2 od 60 tCO2/god. 

„Medicinsko i nemedicinsko osoblje u našem zdravstvenom sustavu radi posao koji je teško usporediv s bilo kojim drugim. Zdravstveni radnici zavrjeđuju bolje uvjete rada u svim segmentima. Obveza je Vlade to im i omogućiti, ali i osigurati stabilnost cjelokupnoga sustava odgovorno se držeći racionalnih okvira i objektivnih fiskalnih mogućnosti mjerodavnih institucija. Ovakvi projekti značajna su potpora našim nastojanjima i uvelike smo zahvalni Ministarstvu prostornog uređenja FBiH na implementaciji projekta energetske učinkovitosti u zdravstvenim ustanovama naše županije”, izjavio je ovim povodom Milenko Bevanda, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije.

Radovi su na objektu uključivali termoizolaciju fasadnih zidova, zamjenu postojeće stolarije i bravarije, unapređenje termotehničkog sustava, ugradnju opreme za mjerenje potrošnje energije i praćenje temperature i vlažnosti te djelomičnu zamjenu rasvjetnih tijela. Pobrojano će doprinijeti poboljšanju uvjeta za 620 korisnika ovoga objekta.

Svoje zadovoljstvo uspješno završenim projektom nije krio ni ravnatelj SKB Mostar, prof. dr. Ante Kvesić koji je tom prilikom istaknuo kako je uz pomoć Federalnog ministarstva prostornog uređenja i projekta BEEP mostarska bolnica znatno modernizirana. 

BEEP je najveći projekt energetske učinkovitosti u Bosni i Hercegovini, koji se realizira kreditnim sredstvima Svjetske banke. Projekt se implementira u razdoblju od 2016. do 2024. godine s ciljem predstavljanja prednosti i održivosti energetske učinkovitosti.

Procjenjuje se da će od povećanja energetske učinkovitosti višestruke koristi imati više od 563.500 korisnika objekata u javnom sektoru. Provođenjem navedenih projektnih aktivnosti očekuje se smanjenje emisija CO2 od oko 13.000 tona godišnje, dok očekivane uštede energije na godišnjoj razini iznose više od 36.500 MWh. Također, ovaj projekt pruža podršku Bosni i Hercegovini na ispunjavanju obveza iz Sporazuma energetske zajednice, kojim se obvezala na implementiranje direktive EU iz oblasti energetske učinkovitosti.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Plenković se kod turskog ministra založio za hrvatskog kapetana u turskom zatvoru

Hrvatski premijer Andrej Plenković se u subotu sastao s...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Održana sveta misa za sve bačene u Jamu Jazovka

U Župi svete Marije Magdalene – Oštrc u subotu...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

„Zelena tranzicija“ preduvjet usporavanja negativnih klimatskih promjena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, u povodu...