Doznajemo detalje: Ovako Most planira do većine

Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja u četvrtak navečer rekao je da njegova stranka neće podržati Zorana Milanovića kao premijera te je pozvao Domovinski pokret – ili barem njegov ‘nekorumpirani dio’ – da uđe u širu antihadezovsku vladu koja bi obuhvatila spektar od DP-a prema lijevom centru. Što to zapravo znači?

‘To znači da postoji mogućnost formiranja saborske većine bez HDZ-a, ali i bez SDSS-a te stranke Možemo, koje su neprihvatljive’, objašnjava za tportal sugovornik iz Mosta.

Strogo matematički, ovaj plan je ostvariv: s 42 zastupnika koalicije Rijeke pravde, 14 DP-ovaca, 11 njih iz Mosta i pet zastupnika liberalnih stranaka te pet zastupnika nacionalnih manjina, izuzev trojice iz SDSS-a, sklopila bi se saborska većina s potrebnih 77 glasova.

Koliko se radi o realnom scenariju, sasvim je druga tema: je li moguće održati Domovinski pokret na okupu, uključujući već odmetnutog Mislava Kolakušića, koliko bi SDP-u ili recimo IDS-u bilo prihvatljivo koalirati s desnicom, a iz jednadžbe izbaciti lijevi i bliski Možemo, je li moguće razbiti blok od osam manjinskih zastupnika na ‘Srbe i ostale’ – pogotovo zato što su se najmanje dvojica ‘ostalih’ navodno već obećala HDZ-u?

U Mostu zasad tvrde da je sve to izvedivo barem ukoliko su oporbene stranke doista iskrene u obećanjima da će učiniti sve da bi se uklonilo HDZ s vlasti. Oni prstom jasno upiru prema Domovinskom pokretu i čekaju njihovu odluku.

‘Bez DP-a ne postoji nikakva matematika za sklapanje većine – ako su ondje mudri, shvatit će da bi ih HDZ progutao vrlo brzo nakon sklapanja koalicije’, dodaje ovaj sugovornik iz Mosta i podsjeća na sukob unutar Domovinskog pokreta, o kojemu se u dosta govorilo uoči izbora. Po verziji koja je kolala u političkim kuloarima, predsjednik stranke Ivan Penava bio je znatno skloniji suradnji s mogućim premijerom Zoranom Milanovićem dok je potpredsjednik Mario Radić naginjao Andreju Plenkoviću.

Sam Most sada je, iz Grmojinih usta, decidirano odbio Milanovića.

‘Jasno smo u kampanji reklo da nama Zoran Milanović nije prihvatljiv s obzirom na to da je imao priliku obračunati se s korupcijom. Zato je moja stranka i kandidirala mene kao predsjednika Antikorupcijskog vijeća, ali te konstelacije sada po svemu sudeći nema. A osim toga, mislimo da je Milanović ovim ulaskom u kampanju s jednom nogom u jednu ruku čak pomogao HDZ-u, mobilizirao je dio birača, tako da i on snosi odgovornost u tom smislu’, rekao je Grmoja.

On se o mogućoj koaliciji bez HDZ-a, Možemo i SDSS-a danas oglasio i na X-u:

‘Uvjet Domovinskog pokreta je da nema Možemo i SDSS-a u Vladi. Pozivam ih na razgovore kako bismo formirali anti-HDZ vladu bez Možemo i SDSS-a i kako bismo Plenkovića, kojeg su toliko napadali, poslali u oporbu. Imamo dovoljno ruku’, napisao je.

U Mostu za tportal objašnjavaju da i u tom slučaju Milanović nije prihvatljiv kandidat za premijera.

‘Nije nužno da on dolazi iz stranke s najvećim brojem mandata – uostalom, i sam Zoran Milanović je 2015. godine Mostu nudio premijersko mjesto’, tvrdi ovaj sugovornik.

U ovoj stranci su, pored toga, decidirano odbili mogućnost formiranja SDP-ovske manjinske vlade, koju bi, bez ulaska u nju, iz Sabora podržavali Možemo, Most i eventualno Domovinski pokret, odnosno barem jedan njegov dio.

‘Nismo se zbog toga natjecali na izborima, nema šanse da sjedimo u Saboru i podržavamo da netko drugi u Vladi provodi svoju politiku’, zaključuje tportalov sugovornik iz Mosta.

Najčitanije

VIDEO: Dignuli dron pa kiselinom oštetili travnjak na stadionu?

Velež je prijavio oštećenje na glavnom travnjaku na stadionu...

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Nožem ubio oca i ranio majku

U poslijepodnevnim satima se u blizini Varaždina dogodila tragedija...

SULUDO: Mladić (23) u satima silovao ženu od skoro 100 godina

Beogradski Viši sud odredio je pritvor od 30 dana...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Stari partneri daju podršku Plenkoviću za mandatara

Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku...

AS: ‘Da se Ancelottija pita, Modrić bi ostao još jednu godinu’

U subotu je Real Madrid osigurao svoj 36. naslov...

18-godišnjak kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1....