Dodik ohrabren sastankom u Mostaru

Predsjednik Republike Srpske i vladajuće stranke u tom entitetu SNSD-a Milorad Dodik prokomentirao je još jednom jučerašnji sastanak državne koalicije u Mostaru, ističući dobru vjeru u domaći dogovor i kritizirajući međunarodnu zajednicu zbog uplitanja u njihove dogovore.

Iako je rok za dogovor domaćih političara došao skoro do samog kraja, na sastanku nije došlo do značajnijeg pomaka koji se očekivao od političara. Bez obzira na to što međunarodna zajednica u BiH nije reagirala nakon sastanka u Mostaru, Dodiku je jasno da nisu zadovoljni izostankom rješenja, što je i pokazao u jutrošnjem tvitu.

“Jedini koji jučerašnjim razgovorima u Mostaru mogu biti kompletno nezadovoljni su turista Schmidt i svjetski putnici koji BiH žele kolonijalni status, a njenim narodima status podanika”, rekao je Dodik.

Osvrnuo se na posljednji susret, tvrdeći da su imali dug i konstruktivan razgovor.

“Kao sudionik sastanka ohrabren sam činjenicom da smo satima konstruktivno razgovarali i pomjerali stvari u dobrom pravcu. Oko nečega ćemo se dogovoriti brže, oko nekih stvari sporije, ali činjenica da naše radne skupine ulažu trud u rješenja, a mi u njihovu implementaciju govori da postoji volja, da vjerujemo u vlastitu demokraciju, a ne u tuđu demonstraciju sile i nepoštovanja prema nama”, kazao je.

Poslao je poruku i Evropskoj uniji u kojoj je ukratko objasnio šta očekuje od njih.

“Od EU očekujem da vrjednuje činjenicu da je europski put naš zajednički cilj u vezi s kojim imamo suglasnost i na kojem zajedno radimo već godinu dana. EU ne može biti kompletna bez Republike Srpske i BiH u svom sastavu jer je ona nastala kao mirovni i demokratski projekat da se zaustave vjekovni konflikti u Evropi. I EU i BiH, procesima u kojima odlučuju njihovi lideri, opredjeljuju se jesu li instrument kratkoročnih geopolitičkih interesa u ovim kompliciranim vremenima ili služe ciljevima i narodima koji u njima žive”, rekao je.

Na kraju je kazao kako “sigurno neće odustati od služenja interesima naroda koji ga je demokratski birao” te da će se boriti za, kako kaže, “svoje pravo na povijest koju pišemo tisuću godina”.

“Ukratko, BiH može funkcionirati samo kao mala EU ili ne može nikako. Puna razgovora i kompromisa koji nisu po volji svakome, ali ne smiju biti na štetu nikome”, poručio je.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Kada će se izravno birati gradonačelnici u Mostaru i Sarajevu?

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na sjednici koja će...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...