Deseci porotnika odbili biti na suđenju Trumpu

Sudac na suđenju Donaldu Trumpu za podmićivanje u ponedjeljak je otpustio desetke potencijalnih porotnika koji su rekli da ne mogu nepristrano odlučiti je li bivši američki predsjednik kriv ili nevin.

Prvog dana povijesnog suđenja nekom bivšem predsjedniku, sudac Juan Merchan rekao je stotini potencijalnih porotnika da moraju ostaviti po strani sve predrasude ili osobne stavove o optuženiku ili o slučaju, uključujući “političku orijentaciju”.

Najmanje 50 ih je otpušteno nakon što su rekli da ne mogu biti nepristrani na suđenju republikanskom kandidatu za predsjednika. Suđenje su napustili i oni koji su rekli da ne mogu obaviti tu dužnost iz drugih razloga.

“Jednostavno nisam mogao”, čulo se kako je rekao jedan potencijalni porotnik izvan sudnice.

Odvjetnici obiju strana nastojat će izabrati dvanaest porotnika i šestero zamjenika u vjerojatno jedinom kaznenom slučaju s kojim se Trump suočava prije izbora 5. studenog.

Odabir porote mogao bi potrajati nekoliko dana

Odabir porote među ljudima s izrazito demokratskog Manhattana mogao bi potrajati nekoliko dana, nakon čega slijede uvodne riječi i iskazi svjedoka.

Merchan je rekao da, kako bi ga osudili, porotnici moraju utvrditi da je Trump kriv “van svake sumnje”, a ne da je “vjerojatno” kriv.

Presuda o krivnji ne bi spriječila Trumpa da bude predsjednik, ali polovica neovisnih glasača i svaki četvrti republikanac kažu da neće glasati za njega ako bude osuđen, pokazala je ankete Reutersa i Ipsosa.

Trump je u ponedjeljak bio na sudu na Manhattanu. Poslovni čovjek, koji je postao političar i bio predsjednik od 2017. do 2021., iskoristio je prošla pojavljivanja pred sudom kako bi okupio svoje pristaše i tvrdio da ga progone politički neprijatelji.

Njujorški državni tužitelji optužuju ga da je falsificirao dokumente kako bi prikrio isplatu 130.000 američkih dolara pred kraj predsjedničke kampanje 2016. radi kupnje šutnje od porno zvijezde Stormy Daniels o njihovoj kratkoj ljubavnoj vezi 2006. za koju ona tvrdi da se dogodila, a Trump to niječe. 

Među svjedocima bit će Daniels i Trumpov bivši odvjetnik Michael Cohen koji je svjedočio da je dao novac Daniels. Trump također planira svjedočiti.

Trump se izjasnio da se ne osjeća krivim i tvrdi da ga se progoni iz političkih razloga.

Premda neki pravni stručnjaci smatraju to suđenje najmanje važnim od četiri kaznena postupka koji se vode protiv Trumpa, jedino će se ono održati prije predsjedničkih izbora 5. studenoga.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...