Međunarodna konferencija “Izgradimo održivu Bosnu i Hercegovinu” – ESG BH

Međunarodna konferencija “Izgradimo održivu Bosnu i Hercegovinu” – ESG BH

ESGBH UZOD pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Federacije BiH gđe. Lidije Bradare i dopredsjednika Republike Srpske dr. Davora Pranjića, gradonačelnika Brčko Distrikta prim. dr. Zijada Nišića te Federalnog ministarstva okoliša i turizma na čelu s ministricom dr.sc. Nasihom Pozder – kao predsjednicom Znanstvenog odbora konferencije, organizira veliku međunarodnu konferenciju “IZGRADIMO ODRŽIVU BiH” koja će se održati 19. i 20. 10. 2023. u Hotelu Hills Sarajevo. Konferenciju podržava International Institute for Climate Action.

Temeljna misije konferencije je stvorite preduvjete kako bi izgradili održivu BiH u svakom pogledu, iako se konferencija fokusira na okolišne aspekte. Koliko je važno imati stabilnu i funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu pokazuje iznimna podrška velikog broja privrednih subjekata iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz regije samom programu konferencije.

Bosna i Hercegovina je postala zemlja kandidat za članstvo u EU, a samim tim prihvaća implementaciju brojnih okolišnih obaveza koje buduće članice moraju ispoštovati.

Jedna od vrlo važnih je održivo izvještavanju (ESG) koja predstavljaju novost u poslovnom svijetu BiH. Eminentni stručnjaci iz EU koji uveliko implementiraju direktive i uredbe u svojim zemljama na konferenciji će staviti BH javnosti svoja znanja na raspolaganje. Uz naše spoznaje o Direktivi o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD) i iskustvima kompanija koje primjenjuju ESG u BiH možemo zajedno učiniti iskorak i napraviti preduvjete za uvođenje Direktive (CSRD) u BH zakonodavstvo.

Uz održivo izvještavanje ponuditi ćemo cijeli niz inovativnih tehnika upravljanja okolišem. Posebno je interesantno upravljanje otpadom i nove tehnologije obrade odvojeno prikupljenog otpada koji je u BiH još uvijek na niskoj razini. Tematski blok koji se bavi primarnim prikupljanjem otpada pokušati će nam približiti i rasvijetliti probleme koje proizlaze iz komunalnog sektora i produžene odgovornosti proizvođača koji stavljaju ambalažni otpada u promet. Glavno pitanje bloka će bit kada će komunalne tvrtke prestati bit socijalno politička kategorija. Uz ovo vrlo važno pitanje dekarbonizacija u cirkularnoj ekonomiji zauzima izuzetno važno mjesto, a tehnologije CCS  (Carbon capture and storage) sve više postaju realnost. Procesi termičke oporabe otpada postaju nezaobilazni kada govorimo u zbrinjavanju otpada poslije odvojenog prikupljanja, gdje važnu ulogu imaju tvornice cementa.

Uz ova pitanje obraditi ćemo u jednom tematskom bloku problem odlagališta otpad koja su jedna neuređena djelatnost na kojoj moramo poduzeti cijeli niz aktivnosti kako bi stanje unaprijedili.

Također ćemo diskutirati o komunikacijskim procesima vrlo važnim za donositelje odluka u zaštiti okoliša. Na konferenciji su pozvani i članovi NVO i znanstvene zajednice  kojima je omogućeno pro bono sudjelovanje.

Pronađite svoje mjesto u našem zajedničkom eventu u Sarajevu i dajte doprinos boljoj i održivoj Bosni i Hercegovini.

Više možete vidjeti i prijaviti se za sudjelovanje na službenoj stranici konferencije PODRŽIMO ODRŽIVU BiH https://esgbh.com/.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Plenković se kod turskog ministra založio za hrvatskog kapetana u turskom zatvoru

Hrvatski premijer Andrej Plenković se u subotu sastao s...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Održana sveta misa za sve bačene u Jamu Jazovka

U Župi svete Marije Magdalene – Oštrc u subotu...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

„Zelena tranzicija“ preduvjet usporavanja negativnih klimatskih promjena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, u povodu...