Anušić potvrdio da raste interes za vojnim pozivom

Ministar obrane Ivan Anušić, odgovarajući Darku Klasiću (HSLS) o tome je li povećan interes za vojnim pozivom, potvrdio je u srijedu tijekom aktualnog prijepodneva da je trend pozitivan.

U prvih pet mjeseci za dragovoljno vojno osposobljavanje prijavio se 451 kandidat, u cijeloj 2023. godini bilo je 616 kandidata, a u 2022. njih 568. To je već 83 posto u odnosu na cijelu 2023., odnosno 79 posto u odnosu na 2022., kazao je Anušić.

Podsjetio je da su podigli plaće vojnika kao i dnevnice za one u misijama, te podignuli granicu za mirovinu na 50 godina te najavio daljnja ulaganja u modernizaciju Oružanih snaga RH i povećanje materijalnih prava.

Nada se, kako je kazao, da će to pridonijeti daljnjoj popularizaciji vojnog poziva.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ponovio je prioritete Vlade u svom sektoru. Cilj nam je da do 2027. imamo sve škole u jednoj smjeni, da sve imaju sportske dvorane i terene i da se podigne obuhvat djece s 30 na 35 posto koja upisuju gimnazijske programe., rekao je.

Pozvao je pritom Zagreb i Rijeku da podnesu prijave za izgradnju dvorana jer poprilično zaostaju za ostalim gradovima.

Kada je riječ o dječjim vrtićima, cilj je do 2027. imati oko 44 tisuće novih mjesta u vrtićima u odnosu na 2019., a krajnji cilj je do 2030. da svako dijete ima mjesto u vrtiću, dodao je Fuchs.

Ikić Baniček (SDP): U obnovi Siska nakon potresa nije puno napravljeno; ministar Bačić: Program revitalizacije već daje rezultate

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić odbacio je navode Kristine Ikić Baniček (SDP) da puno nije napravljeno na obnovi Siska nakon potresa posebno spomenuvši zgradu u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda.

Program revitalizacije Siska i Sisačko-moslavačke županije daje već značajne rezultate, prije potresa neto plaća u županiji bila je među najnižima u Hrvatskoj a 3 i pol godine nakon potresa je takva da je na osmom mjestu. Osim toga, nikad nije bio veći broj obrta, veća zaposlenost i manja nezaposlenost, a u prve razrede osnovne škole u Petrinji je upisano 45 posto više djece nego godinu dana prije što dovoljno govori o obnovi, naglasio je  Bačić.

Naveo je i podatak da je u Sisačko-moslavačkoj županiji Vlada odlučila graditi 56 višestambenih jedinica s 974 stana, a samo u Sisku novih 20 višestambenih jedinica, te da će nakon obnove Sisak imati 410 novih stambenih jedinica.

Za konkretnu zgradu Bačić je rekao da će krenuti u izgradnju u roku od mjesec dana ako ne bude žalbe.

Medved: Radimo na konceptu centara za dugotrajni smještaj branitelja kojima je potrebna skrb

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved odgovarajući na pitanje Anamarije Blažević (HDZ) govorio je o programima za branitelje.

Nakon što smo uspostavili četiri veteranska centra i omogućili hrvatskim braniteljima program rehabilitacije, osmišljavao i koncept braniteljskih centara kao ustanova za dugotrajni smještaj hrvatskih branitelja koji u u teškim situacijama i potrebna ih je trajna skrb, kazao je.

Osiguravamo formalno -pravne i tehničke preduvjete za početak izgradnje braniteljskih centara u Pakracu, Imotskom, Slunju, Slavonskom Brodu i Vukovaru, dodao je Medved.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osvrnula se na očuvanje hrvatske kulturne baštine podsjetivši na projekt izrade konzervatorskih podloga koje će biti javno dostupne u digitalnom formatu i značajno ubrzati za građane i investitore ishođenje dokumenata.

Odbacila je pritom da se konzervatori “bave televizorima”, što je ranije ustvrdila Marijana Puljak (Centar). “Konzervatori se ne bave televizorima ni u Splitu niti u bilo kojem drugom gradu”, rekla je. 

Najčitanije

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Nakon cirkusa zvanog Svesrpski sabor objavljen spot: “Svi uz komandanta Vučića”

JUTROS je u jutarnjem programu srpske televizije Pink prikazan...

Upozorenje na pogubne izmjene zakona iz oblasti rudarstva

Predstavnici ekoloških udruženja koja djeluju na području Ozrena, „OZRENSKI...

Ana Bavrka i Tomislav Cvitanušić pričali o tome kako doista živjet u skladu s prirodom

U prekrasnom ambijentu najdragocjenijeg bisera Bosne i Hercegovine, vodopadu...