Plenković objasnio zašto je Vučić bio na summitu, a Milanović nije

Održana je sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković uvodno se osvrnuo se na jučerašnji summit u Dubrovniku i žestoke reakcije u javnom prostoru – zašto u Dubrovniku nije bio predsjednik Republike Hrvatske, a bio je srbijanski predsjednik.

Premijer Andrej Plenković rekao je kako su bilateralni sastanak i summit u Dubrovniku protekli u duhu snažne potpore Ukrajini.

– Ponovili smo snažnu podršku hrvatskog naroda i Vlade Ukrajini u okolnostima kada će u studenom biti 1000 dana otkada traje agresija na Ukrajinu. Mi smo do sada Ukrajini dali oko 300 milijuna eura pomoći. Dvjesto milijuna eura vrijedne vojne pomoći koju ćemo nastaviti davati i dalje, a jednako tako podržavati njen europski i transatlantski put, rekao je uvodno Plenković.

Osvrnuo se na komentare u medijskom i političkom prostoru oko sastanka te, kako je rekao, “apsurdan vapaj da na tom sastanku sudjeluje i predsjednik Milanović”.

– Mislim da je to toliko demonstrativno pokazivanje neznanja o načinu kako Hrvatska ili bilo koja druga zemlja sudjeluje na međunarodnim skupovima, da nije smiješno, bilo bi tragično s obzirom na to od koga sve to dolazi, dakle potpun izostanak minimalne upućenosti u vezi s međunarodnim konferencijama. Ovo je format na koje sudjelujem već treći put, nikada ni na jednom skupu, ni u jednoj zemlji, ne sudjeluju i predsjednik i premijer. Uvijek sudjeluje jedan, prema tome s te strane nikakvih dilema nema, rekao je Plenković.

Plenković: Niti se Milanovića zvalo niti je pokazivao inicijativu da dolazi

– Niti ga se zvalo niti je on pokazivao inicijativu da dolazi. Pretpostavljam da je to dovoljno jasno ovim apologetima, pogotovo SDP-u i sličnima koji misle da je to nešto posebno bitno. Nije pozvan jer nije ni trebao biti pozvan, niti sam ja neki dan bio u Crnoj Gori, niti sam u Poljskoj, niti se tamo guram, dodao je Plenković.

Kazao je da je druga stvar političkog karaktera i stava prema ruskoj agresiji prema Ukrajini.

– Pozicija Vlade je jasna, principijelna, utemeljena na međunarodnom pravu, utemeljena na solidarnosti, utemeljena na osudi ruske agresije i potpore Ukrajini kao žrtvi. Jednako tako, taj stav je praktički unisoni stav cijelog zapadnog svijeta i naših partnera i saveznika. Milanović, za razliku od Vlade, već dvije i pol godine ima proruski stav, prorusku retoriku, proruski narativ. Zahvaljujući onima koji ga podržavaju, nažalost se to reflektira i dijelom na raspoloženje hrvatske javnosti što i mi vidimo, nije došlo slučajno, dio ljudi je razvio takav stav jer sluša Milanovićev proruski narativ, kazao je Plenković.

– Jednu su nam sramotu pričinili prigodom glasanja u Saboru o EU vojnoj misiji pomoći prije godinu i pol dana. Sad ću imati drugu priliku u vezi s NATO-ovom, ne misijom čak, nego aktivnosti o sigurnosnoj i logističkoj potpori Ukrajini. Aktivnosti koja je odlučena na samom samitu NATO-a u Washingtonu na kojem je bio Milanović, a ne ja. I tamo se isto nismo gurali jer na summit ide jedan. To su činjenice, ustvrdio je premijer.

Plenković: Trivijalnim temama želi se zasjeniti sjajan skup

– Tako snažna i principijelna potpora Hrvatske, kakvu smo dali jučer Ukrajini, ispravna je za hrvatsku državu, za njenu reputaciju, za našu konzistentnu politiku proteklih 30 godina i tako će i biti, ustvrdio je premijer.

Pojasnio je zašto je u Dubrovniku jučer bio i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

– Bio je jer je bio i na zadnja dva sastanka, jer je dio tog formata, jer dolazi na multilateralni skup, i ta stvar apsolutno ništa ne mijenja. Dapače, bolje je da i pokušaji da Srbija podržava Ukrajinu budu takvi u organizaciji Hrvatske. I s te strane imamo još veću relevantnost u vanjsko-političkim aktivnostima i na međunarodnoj sceni, kazao je Plenković.

– Netko tko ne zna detalje može ostati zbunjen pa se pitati zašto je ovaj pozvan, a ovaj nije. Potpuno nebitne, trivijalne, nametnute teme od onih koji ništa ne znaju o vanjskoj politici da bi se zasjenio skup koji je bio sjajan. Nama je bitno da su oni koji su bili tamo, a posebice predsjednik Zelenski, zadovoljni. Trebamo dati i našu verziju zbivanja, da javnost ne bi ostala uskraćena za istinu. Najgore je biti uskraćen za istinu, poručio je.

Plenković: BiH itekako cijeni našu potporu

Plenković se jučer sastao s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH, Borjanom Krištom.

– Situacija s posljedicama velikih poplava je zaista jako teška. Velika su stradanja u nizu gradova u Bosni i Hercegovini. Oni su itekako cijenili potporu Hrvatske i našega tima Civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja, financijsku potporu, pa i spremnost svih drugih službi Hrvatske da pomognemo, i to ćemo učiniti i dalje, rekao je Plenković.

Kazao je kako je Vlada u kontaktu sa splitsko-dalmatinskim županom Bobanom i načelnicom općine Podgora Radić vezano za velike štete koje su se dogodile zbog bujične poplave.

– Tamo će se nakon proglašenja elementarne nepogode napraviti procjene štete te će Vlada, kao i u ranijim prilikama, pomoći u saniranju, rekao je Plenković.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je u srijedu u Dubrovniku oštro kritizirao Milanovića jer “sve što radi, radi na štetu Hrvatske i hrvatskih nacionalnih interesa”, u četvrtak je prije sjednice Vlade rekao da oni kojima smeta prisutnost Vučića, a izostanak Milanovića, “ne razumiju kontekst događaja”.

– Gospodin Vučić je predsjednik jedne zemlje, ona je činjenica, ona je na mapi svijeta. Kao što je bio pozvan u Atenu, kao što je bio pozvan u Tiranu, tako je bio pozvan i ovdje. Mislim da uopće nema smisla uspoređivati te dvije stvari, kazao je Grlić Radman.

Dodao je da je razgovarao s Vučićem, koji je “pokazao spremnost” za rješavanje otvorenih pitanja, no da će “vrijeme pokazati”.

Najčitanije

Šejma Kuko i Begza Kurtović: Posvetimo se zajedno očuvanju bosanskog brdskog konja

U sedmoj emisiji projekta "Daj zemlji priliku" razgovaramo na...

Bakir Krajinović: Svaki stanovnik zemlje ostavlja ugljični otisak

Bakir Krajinović bio je gostom još jedne emisije projekta...

Damir Mrđen: Komunalne otpadne vode su ključni zagađivači vode u BiH

U još jednoj emisiji projekta “Daj zemlji priliku” razgovarali...

Ana Ravić: Cilj je modernizirati postojeće informacijske sustave u bolnicama

Centar za informatiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organizira 1. znanstveno-stručni...

Federacija je zločinačka tvorevina

Glede bezočnih napada na novinara Zorana Krešića priopćenjem se...

Nevena Pandža: Moba nudi prelijep ambijent, ukusnu hranu i vrhunske koncerte

Tradicionalno, i ovo ljeto, plato iza Stare gimnazije u...

dr. Tanja Krešić: Podrška obitelji i ne odustajanje u dojenju su najbitniji

Trenutno se u svijetu obilježava tjedan dojenja. Sinoć je...

Heidi šeće psa predstavljaju spot za pjesmu „Izgubili smo ljubav“

'Izgubili smo ljubav' nova je pjesma uvijek zanimljivog radiofoničnog...