Završen 3. Festival knjige Matice hrvatske u Zagrebu

U Zagrebu je proteklog vikenda održan 3. festival knjige u Matici hrvatskoj „Matica dobrih knjiga“ na kojemu su se, s izborom iz svoje nakladničke djelatnosti, predstavili i ogranci iz Mostara, Čitluka, Posušja, Gruda i Viteza.

Matica hrvatska Mostar na festivalu je promovirala knjigu-slikovnicu dr. Darije Ostojić „Mala medicina“. U razgovoru s novinarkom i urednicom u Programu za kulturu HRT-a Tamarom Džebić Šaljan, knjigu su predstavile sama autorica dr. Ostojić te izvršna urednica i glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić Milinković.

„Mala medicina“ sastoji se iz 22 teksta napisana na zanimljiv i djeci prihvatljiv način. Ilustrirala ju je Monika Galić, također liječnica, a grafički dizajn potpisuje Kristian Ćupurdija. Recenzenti su Sonja Jurić i Franjo Takač.

„U knjizi su sabrani moji tekstovi koje sam objavljivala u Književno-poučnom časopisu za mlade Cvitku. Cvitak sam čitala kao učenica osnovne škole, a moja suradnja s njime započela je na prvoj godini studija medicine. Svakoga bih mjeseca pisala po jedan članak za rubriku Zdravlje, s ciljem na razumljiv način osnovnoškolcima objasniti različite teme iz područja medicine. S godinama se nakupilo članaka i rodila se ideja sažeti ih u knjigu. U prvi tren nismo znali kako ih sistematizirati, kako od toliko različitih tema napraviti nešto povezano. Razgovorom s kolegama i urednicima časopisa, nadošli smo na ideju napraviti mali leksikon medicinskih pojmova poredanih abecednim redom i nazvati ga – Mala medicina. Mala jer je namijenjena mališanima, a medicina – jer je edukativna“, kazala je autorica.

Glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković koja, uz Miru Petrovića i urednički potpisuje knjigu, kazala je da se MH Mostar okrenula nakladništvu i promociji knjiga iz područja dječje književnosti. Kao zanimljivost spomenula je i činjenicu da je, uz dr. Dariju Ostojić, još jedna liječnica – Zdravka Mila Marijanović, ove godine na Mostarskom proljeću promovirala svoju slikovnicu, a za knjigu naziva Zlatne riječi zavrijedila je Srebrnu povelju MH za najbolja Matičina izdanja prošle godine.

„Knjiga-slikovnica Mala medicina bit će predstavljena i u samoj završnici Mostarskoga proljeća, u petak, 14. lipnja, a razmišljamo i o još nekoliko promocija“, kazala je glavna tajnica MH Mostar, dok je urednica Džebić Šaljan konstatirala da bi se ta knjiga trebala naći u svakoj bolnici u BiH i Hrvatskoj.

Zatvarajući 3. festival knjige u Matici hrvatskoj, predsjednik MH Miro Gavran izrazio je zadovoljstvo i ponos uspješnom organizacijom i posjećenošću festivala.

„Na kraju smo još jednoga Festivala knjige u Matici hrvatskoj i prema ocjenama nazočnih bio je izvrstan. Imali smo dvostruko više posjetitelja no lani. Hvala svima na sudjelovanju i odličnim promocijama; ovaj festival način je da se svih predstavimo i povezujemo upravo kroz rad naših ogranaka. I na ovo svi trebamo biti jako ponosni“, zaključio je predsjednik Matice hrvatske.

Inače, festival se održavao od 6. do 9. lipnja na otvorenoj pozornici u dvorištu Matice hrvatske na Strossmayerovu trgu u Zagrebu.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Plenković se kod turskog ministra založio za hrvatskog kapetana u turskom zatvoru

Hrvatski premijer Andrej Plenković se u subotu sastao s...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Održana sveta misa za sve bačene u Jamu Jazovka

U Župi svete Marije Magdalene – Oštrc u subotu...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

„Zelena tranzicija“ preduvjet usporavanja negativnih klimatskih promjena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, u povodu...