Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine predstavlja se na 25. Mostarskom sajmu gospodarstva

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine predstavlja se na ovogodišnjem, 25. Mostarskom sajmu gospodarstva od 16. do. 20. travnja 2024. godine. Sektor zdravstvene ekologije i Sektor javnog zdravstva sa pripadajućim službama i odjelima predstavljaju svoj rad partnerima s kojima Zavod radi već godinama. Svoje djelatnosti, usluge i kapacitete predstavljaju i budućim partnerima i široj javnosti.

“Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine sudjeluje u društvenome životu Federacije Bosne i Hercegovine na više načina. Kontinuirano promiče javno zdravstvo i važnost javnog zdravlja. Kroz Sektor zdravstvene ekologije brine se o kvaliteti hrane, vode, predmeta opće uporabe, zaštiti od zračenja i drugih elemenata koji utiču na zdravstveno stanje stanovništva s ciljem da kvaliteta života stanovništva bude na što većoj razini. Zato je važno da se predstavimo i gospodarstvenicima, osobito u svjetlu naših komercijalnih djelatnosti”, rekao je prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med., ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

 “Biti dio sajma na kojem se okuplja preko 800 izlagača iz različitih oblasti ekonomije, privrede, industrije, trgovine, kulture kao i brojni visoki zvaničnici čitavog regiona i europskih zemalja za Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH predstavlja izuzetnu prigodu za institucionalnu promidžbu, korisne poslovne razgovore, jačanje postojećih i stvaranje novih intersektorijalnih partnerstva. Jedna od osnovnih zadaća institucionalnog javnog zdravstva je da unaprijedi sve dimenzije zdravlja i kvaliteta života stanovništva kroz nadzor različitog spektra čimbenika rizika po zdravlje, kako onih vezanih za životni stil, tako i onih vezanih za okoliš. Učešće na ovako značajnom skupu je izuzetna prilika da Zavod široj javnosti institucionalno predstavi svoje djelatnosti kao i redovite aktivnosti i usluge”, rekla je prof. dr. sc. Aida Ramić Čatak, dr. med., pomoćnica ravnatelja za medicinske poslove i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

“Sektor zdravstvene ekologije će upoznati zainteresirane posjetitelje s vrlo bitnom ulogom laboratorijskih ispitivanja zdravstvene ispravnosti (mikrobiološki, kemijski, radiološki parametri), parametara kvalitete, kao i nutritivne vrijednosti proizvoda hrane, vode i predmeta opće uporabe (kozmetika, dječje igračke, pribor, posuđe, ambalaža, oprema koja dolazi udodir s hranom i vodom za piće). Aktivnosti Sektora zdravstvene ekologije se obavljaju u skladu sa zahtjevima legislative koja je usklađena sa legislativnom EU. Laboratorji Sektora su akrteditirani prema zahtjevima standarda BAS EN ISO/IEC 17025 i time se dokazuje pouzdanost i točnost rezultata rada. Također, od velikog je značaja dobra suradnja s Upravama za inspekcijske poslove na federalnoj i županijskim razinama, kao i domaćim proizvođačima sve s ciljem plasiranja na tržište Federacije BiH zdravstveno ispravnih i nutritivno vrijednih proizvoda, kako bi zaštitili i unaprijedili zdravlje stanovništva”, rekla je Slađana Šarac, dipl. ing. preh. tehn., pomoćnica ravnatelja za zdravstvenu ekologiju i voditeljica Sektora zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani posjetitelji Mostarskog sajma gospodarstva imaju prigodu na zavodskom štandu razgovarati s djelatnicima Zavoda i dobiti sve informacije i korisne informativno-edukativne materijale o javnozdravstvenim temama i djelatnostima Zavoda te uraditi besplatnu fizikalno-kemijsku i mikrobiološku analizu uzoraka vode namijenjenu za ljudsku potrošnju.

Za prigodu sajma, pripremljen je i katalog usluga Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine koji je na raspolaganju posjetiteljima sajma.

Organizatori očekuju da će sajam obići oko 50 tisuća posjetitelja.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BIH svoje djelatnosti i redovite aktivnosti i usluge predstavlja i na drugim sajamskim manifestacijama i događajima u BiH, regiji i svijetu.

Podsjetimo, na ovogodišnjem Mostarskom sajmu gospodarstva se na više od 30 tisuća četvornih metara predstavlja oko 800 izlagača iz 30-ak zemalja. Sajam je okupio gospodarstvenike iz regije i svijeta, kao i regionalne državnike i goste. Zemlja partner ovogodišnje sajamske manifestacije je Republika Hrvatska.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....