Vučić i Čović se sastali u Mostaru

Tijekom niza bilateralnih susreta između vodećih dužnosnika BiH, Srbije i predstavnika Europske unije ususret sutrašnjeg otvaranja Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2024. u tome gradu su izražena očekivanja za jačanjem suradnje i popravljanja odnosa te ubrzavanja europskog puta.

Čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović je nakon sastanka s posebnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom objavio da BiH treba iskoristiti odobrenje otvaranja pregovora o članstvu BiH s EU za nastavak reformi.  

Vučić stigao zrakoplovom Air Serbia

“Važan momentum na bosanskohercegovačkome putu k Europskoj uniji mora se održati, nastavljajući kretanje ustrajno naprijed. Izmjene Izbornog zakona ostaju imperativ i moraju se provesti bez odgode”, objavio je Čović na svome X profilu.

On se u Mostaru zajedno s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH susreo i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je u Mostar stigao zrakoplovom Air Serbia koja je na taj način simbolično uspostavila zrakoplovnu liniju između Beograda i Mostara.

Sugovornici su govorili o bilateralnim odnosima, gospodarskoj suradnji kao i stanju u regiji. Vučić je u obraćanju medijima naveo kako je iznimno sretan zbog uspostavljanja zrakoplovne linije srbijanske metropole s hercegovačkim središtem.

Organizirana svečana večer

“To je od velikog značaja za Srbiju i BiH i povezivanje svih naših naroda, a dodatno povezuje i naše poslovne zajednice”, rekao je Vučić. On se u Mostaru zasebno susreo s Lajčakom, s kojim je razgovarao i srpski čelnik iz BiH Milorad Dodik. 

Za okupljene lidere organizirana je svečana večera, a oni će sudjelovati na sutrašnjoj ceremoniji otvaranja 25. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2024. kojega će otvorenim proglasiti hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković bi ujutro trebao stići u Mostar gdje su predviđeni razgovori s predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto te predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....