Vrhovni sud prihvatio odlučivati o Trumpovu imunitetu

Američki Vrhovni sud prihvatio je u srijedu zahtjev da odlučuje ima li bivši predsjednik Donald Trump imunitet od kaznenog progona zbog optužbi za pokušaj poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020.

To je prvi put da je sud odlučio razmotriti takav slučaj, a od devet vrhovnih sudaca, šest je konzervativaca.

Oni će saslušati Trumpove tvrdnje da ga treba zaštititi od kaznene odgovornosti, objavio je BBC.

Američki posebni tužitelj Jack Smith optužio je Trumpa za urotu s ciljem poništavanja pobjede Joea Bidena na izborima 2020., kao i za prijevaru kako bi ostao na dužnosti.

Suđenje u tom slučaju prvobitno je zakazano za 4. ožujka, ali je odgođeno do donošenja odluke o Trumpovu zahtjevu da ga se zaštiti zbog imuniteta.

Slučaj još jednom gura najviše državno pravosudno tijelo u izbornu borbu, s obzirom na to da suci trebaju donijeti odluku o tome hoće li poništiti odluku najvišeg suda Colorada koji je zabranio Trumpu sudjelovanje na predizborima republikanaca u toj državi na temelju ustavne odredbe koja postavlja zabrane pred dužnosnike koji su sudjelovali u pobuni.

Sud je rekao da će saslušati argumente i donijeti odluku o Trumpovu zahtjevu za imunitetom.

Rasprava o slučaju trebala bi početi oko 22. travnja, a taj rok dopušta donošenje odluke do kraja redovitog mandata suda u lipnju.

Pravno pitanje o kojem će sud odlučiti je uživa li i u kojoj mjeri bivši predsjednik imunitet od kaznenog progona za ponašanje koje je navodno uključivalo sudjelovanje u pobuni njegovih pristaša 6. siječnja 2021.

Sud u Washingtonu početkom veljače presudio je da Trump može biti procesuiran zbog optužbi za urotu i pokušaj poništavanja izbora 2020. Trump je u velikom pravnom slučaju tvrdio da je imun na optužbe za kaznena djela koja, kako je tvrdio, spadaju u njegove dužnosti kao predsjednika.

Tužitelji su tvrdili da se Trump ponašao kao kandidat, a ne predsjednik, kada je izvršio pritisak na dužnosnike da ponište izborne rezultate i potaknuo svoje pristaše da napadnu Capitol 6. siječnja 2021. te izvršio pritisak na Kongres da ne potvrdi pobjedu Joa Bidena.

Trump diskvalificiran s predizbora u Illinoisu

Državna sutkinja Illinoisa u srijedu je zabranila Donaldu Trumpu sudjelovanje na republikanskim predsjedničkim predizborima u toj saveznoj državi zbog njegove uloge u pobuni na američkom Capitolu 6. siječnja 2021., ali je odgodila stupanje odluke na snagu zbog očekivane žalbe bivšeg predsjednika.

Sutkinja okruga Cook Tracie Portestala je na stranu glasača Illinoisa koji su tvrdili kako bi bivšeg predsjednika trebalo diskvalificirati s predizbora u državi 19. ožujka i općih izbora 5. studenoga zbog kršenja odredbe 14. amandmana američkog ustava koji zabranjuje bilo kome tko je povezan s pobunom da bude na nekom saveznom položaju.

O konačnom ishodu slučaja u Illinoisu i sličnih izazova vjerojatno će odlučiti Vrhovni sud SAD-a, koji je 8. veljače saslušao argumente treba li bivši predsjednik zbog događaja 6. siječnja 2021., kad su njegovi pobornici nasilno pokušali zaustaviti potvrdu pobjede aktualnog demokratskog predsjednika Joea Bidena, biti diskvalificiran od ponovne kandidature za Bijelu kuću.

Međutim, suci s obje strane političkog spektra izrazili su sumnju glede opravdanosti takve odluke.

Porter je rekla da odgađa svoju odluku jer očekuje njegovu žalbu prizivnim sudovima u Illinoisu i presudu Vrhovnog suda SAD-a.

Skupina Free Speech For People, koja je predvodila napore za diskvalifikaciju u Illinoisu, u izjavi je pohvalila presudu kao povijesnu pobjedu.

Glasnogovornik kampanje Trumpa, nacionalnog favorita za republikansku nominaciju 2024., rekao je u izjavi da je to neustavna presuda na koju će se brzo žaliti.

Colorado i Maine prije su diskvalificirali Trumpa s predizbora u svojim državama. Obje odluke su na čekanju zbog žalbenog postupka.

Vrhovni sud Colorada presudio je da Trump ne smije biti kandidat jer je sudjelovao u pobuni protiv američke države, nakon čega je slučaj prenesen na Vrhovni sud u Washingtonu.

Odluka najvišeg američkog suda odnosit će se na sve savezne države, nakon što je u njima podneseno niz tužbi protiv republikanca. Vjeruje se da bi konačna presuda trebala biti donesena do 5. ožujka, takozvanog superutorka kad na predizbore izlaze Colorado i još 14 drugih saveznih država.

Trumpovi pristaše 6. siječnja 2021. napali su policiju i okupirali Capitol u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi izbornu pobjedu demokrata Joea Bidena 2020. Trump je prije toga održao zapaljiv govor pristašama, poručivši im da odu na Capitol i bore se kao vrag.

Najčitanije

Oglas za posao: Pomoćna kuharica u mjestu Brela – Makarska rivijera

Lungo Mare, Brela - Makarska rivijera objavljuje natječaj za...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Otvaranje Palačinka bara “Bueno” u Čitluku

S velikim zadovoljstvom najavljujemo otvaranje novog kulinarskog kutka u...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Dora Marušić: Bitna je disciplina i ustrajnost

Mostarka Dora Marušić osvojila je titulu europske prvakinje na...

Kada će se izravno birati gradonačelnici u Mostaru i Sarajevu?

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na sjednici koja će...