VITEZ: Svečano dodijeljene nagrade za priču u čast Marku Martinoviću Caru

Večeras je u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva ,,Napredak” Vitez održana svečana dodjela Međunarodne književne nagrade za priču Marko Martinović Car 2023, piše viteski.ba.

Na početku je u ime organizatora predsjednica Gordana Mišković pozdravila nazočne, nakon čega je posebno naglašena zahvala Središnjoj upravi HKD Napredak, koja je ovu manifestaciju uvrstila u kalendar najznačajnijih događaja u velikoj obitelji Napretka te već nekoliko godina značajno podupire manifestaciju. Dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović je potvrdio taj navod, te naglasio, HKD Napredak u svom kalendaru događaja ima preko 500 događaja, aktivnosti posvećene Caru su dvanaeste u brojnom nizu, razlog je kontinuitet u radu, ali i samo ime Marko Martinović Car.

Dvadeset je godina od kada je Lašvansku dolinu napustio velemajstor kratke priče, književnik Marko Martinović Car. Car je rođen 1933., a umro je 2003. godine. Sedma je godina kako je HKD ,,Napredak” podružnica Vitez obnovio nagradu za priču koja nosi naziv Marko Martinović Car, a ove godine je pristiglo 35 priča od 33 autora iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Nizozemske i Srbije.

Nakon detaljne prosudbe, žiri u sastavu Sanja Babić Ðulvat (Vitez), Bosiljko Domazet (Zagreb) i Dragić Rabrenović (Bijelo Polje) te tajnik žirija Anto Zirdum dodijelio je bodove, koji su doveli do poretka. Potpisnik priče za treće mjesto je Almir Alić književnik iz Tuzle, potpisnici priče za drugo mjesto su dvojac Denis Peričić i Anita Peričić iz Varaždina, a priču za prvo mjesto potpisuje književnica Aida Šečić Nezirević, Travničanka iz Sarajeva.

Nagrade su uručili načelnik općine Vitez Boris Marjanović i dopredsjednik Središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović. Na kraju su se dobitnici nagrada zahvalili Napretku na odličnoj organizaciji te pozvali da HKD ,,Napredak” podružnica Vitez nastavi s ovim projektom. U glazbenom dijelu programa nastupili su Maja Mišković na violini i Gabriela Blaž na glasoviru te Ivo Jandrić.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Papa će tinejdžera preminulog od leukemije proglasiti svecem

PAPA Franjo pripisao je drugo čudo talijanskom tinejdžeru koji...

Hajrija Čobo: Ulazim u pravnu bitku protiv Adriatic Metalsa!

Hajrija Čobo, istaknuta građanska aktivistkinja iz Kaknja, najavila je...

Kada će se izravno birati gradonačelnici u Mostaru i Sarajevu?

Središnje izborno povjerenstvo BiH će na sjednici koja će...

Omer Hodžić: Večeras Omo i Tomo rade show

Stand-up komičar Omer Hodžić će izvesti svoju predstavu ''Na...

Milić demantira: Ne guramo Pupovca, uvažit ćemo stav DP-a

SAMO par sati nakon što je Novi list objavio...