Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka “Hoda za život, obitelj i Hrvatsku” pod geslom “Glas rođenih za život nerođenih”, završila je u subotu na Zrinjevcu iz poruku organizatora o potrebi zaštite života od začeća do prirodne smrti.

Nacionalna koordinatorica inicijative Željka Markić u izjavi za medije istaknula je kako ove godine očekuju izmjene Zakona o pobačaju kako bi se zaštitila nerođena djeca.

Upitana zalaže li se za zabranu pobačaja, odgovorila je kako se zalažu da zakon bude usklađen sa znanošću i da štiti život od začeća do prirodne smrti, a način na koji će se to provesti ostavljaju saborskim zastupnicima i onima koji odlučuju o zakonima. 

Podsjetila je da su prošli tjedan predložili da se po ubrzanoj proceduri donese zakon koji će omogućiti da majke anonimno rađaju, potaknuti pronalaskom ostavljene bebe u Zaprešiću, i da su u svim bolnicama uvedu tzv. “gnijezda za bebe” da majke koje ne mogu ili ne žele zadržati svoju djecu ostave u sigurnim uvjetima.

Javilo im se Ministarstvo zdravstva

Potvrdila je da im se već javilo Ministarstvo zdravstva pa idući tjedan očekuju razgovor o tom zakonskom prijedlogu. Markić također očekuje da će se izdvajati veća sredstva za pomoć majkama, rodiljama i mladim obiteljima s djecom, koje donose budućnost zemlji.

Na upit smetaju li joj zastave LGBT zajednice u duginim bojama, Markić je rekla da su oni “svi Zagrepčani i imaju pravo na grad Zagreb” te da su sudionici “Hoda za život” diskriminirani.

Budućnost grada su mladi ljudi, obitelji s djecom, a gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegove zamjenice Danijele Dolenec za nekoliko godina se nitko uopće neće sjećati, dodala je.

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Svako je dijete željeno od nekoga

Također je ustvrdila da je “siguran pobačaj floskula, on je 100 posto smrtonosan za svako nerođeno dijete u koliko god dobrim medicinskim uvjetima se odvija”.

Okupljanje sudionika povorke počelo je u 10,30 sati ispred zgrade HNK, odakle je nešto kasnije povorka uz balone, zastave, pjesme i transparente krenula Frankopanskom ulicom i Ilicom prema Zrinjevcu. 

Porukama povorke suprotstavila se mala skupina prosvjednika s transparentima “Naša tijela naš izbor” i protiv gaženja ženskih prava, a nekoliko žena pokušalo je sjedeći u Ilici zaustaviti povorku, no interventna policija brzo ih je sklonila u stranu, tako da je povorka samo prošla pored njih.

FOTO: HINA/Tomislav Pavlek

Slučaj iz Zaprešića

Po dolasku na Zrinjevac okupljenima se obratila Tea Bekavac iz organizacijskog odbora rekavši kako je svako dijete željeno od nekoga pa tako i mali Ivan, napuštena beba iz Zaprešića, za koju u redu stoje bračni parovi puni ljubavi koji bi ga htjeli posvojiti.

Poručila je ženama da budu nositeljice života i rode svoje dijete, jer majke daju, a ne oduzimaju život svojoj djeci i jer će jedino tako imati mir u srcu. 

Također je pozvala očeve da zaštite svoju nerođenu djecu i budu podrška svojim ženama u teškim životnim trenucima. Ove godine “Hodu za život” su se pridružili i Vinkovci, a odvijat će se u ukupno 15 hrvatskih gradova.

FOTO: HINA/Tomislav Pavlek

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....