Ursula u novom skandalu

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen ovih se dana našla pod velikim pritiskom. Na jedno od bitnih mjesta imenovala je stranačkog kolegu Markusa Piepera, a odmah se suočila s optužbama za favoriziranje.

Von der Leyen je Piepera postavila na mjesto predstavnika malih i srednjih poduzeća. Iako je svega nekoliko sati prije nego što je službeno trebao početi s radom odustao od te funkcije, šefica Europske komisije našla se po optužbama za sukob interesa. 

“Predsjednica poštuje, ali žali zbog odluke Markusa Piepera da ne preuzme svoju dužnost izaslanika za male i srednje firme 16. travnja kako je planirano”, stoji u izjavu glasnogovornika Europske komisije Erica Mamera nakon što je njemački list Handelsblatt prvi objavio tu vijest, prenosi N1.

Oglas Von der Leyen, koja očekuje novi mandat na čelu EK-a, uoči europskih izbora nekoliko je puta posrnula, piše Politico. Ured europskog javnog tužitelja otvorio je istragu o njezinoj upotrebi tekstualnih poruka za pregovaranje o velikim ugovorima o kupnji cjepiva tijekom pandemije korona virusa.

Suočena s brojnim zamjerkama

Suočila se i s kritikama zbog načina na koji je putovala u Izrael nedugo nakon napada 7. listopada, a nedavno je Europski parlament tužio Europsku komisiju zbog odluke o odmrzavanju milijardi eura sredstava za Mađarsku krajem prošle godine. 

Više od polovice europarlamentarnih zastupnika glasalo je za amandman prošli tjedan kojim se von der Leyen nalaže da ponovi postupak imenovanja. Pieper je potpisao ugovor 31. ožujka, unatoč činjenici da su dvije druge kandidatkinje koja su ušle u uži izbor za mjesto navodno dobile više ocjene na testovima tijekom selekcijskog postupka.

Najčitanije

VIDEO: Dignuli dron pa kiselinom oštetili travnjak na stadionu?

Velež je prijavio oštećenje na glavnom travnjaku na stadionu...

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Nožem ubio oca i ranio majku

U poslijepodnevnim satima se u blizini Varaždina dogodila tragedija...

SULUDO: Mladić (23) u satima silovao ženu od skoro 100 godina

Beogradski Viši sud odredio je pritvor od 30 dana...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Stari partneri daju podršku Plenkoviću za mandatara

Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku...

AS: ‘Da se Ancelottija pita, Modrić bi ostao još jednu godinu’

U subotu je Real Madrid osigurao svoj 36. naslov...

18-godišnjak kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1....