Umjetnica Alisa Teletović Neretvu i Bunicu predstavila u Beču

Umjetnica Alisa Teletović je nedavno predstavila svoj izvanredan ciklus slika pod nazivom “Uroni u emocije rijeka” u Mondi galeriji u Beču, kao dio internacionalne postavke. Ovaj ciklus obuhvaća 11 veličanstvenih slika na platnu, a na otvaranju izložbe 5. rujna 2023. godine, posjetitelji su imali priliku uroniti u čarobni svijet rijeka Neretve i Bunice, koje Alisu inspiriraju već nekoliko godina.

Alisa Teletović je duboko povezana s Hercegovinom, a njeni korijeni i strast prema tom krajoliku jasno se ogledaju u njenom umjetničkom izrazu. Ove dvije rijeke, Neretva i Bunica, s različitim karakteristikama, postale su ključni motiv njenih slika. Alisine slike su izrazito ekspresivne i figurativne, a fokusiranje na emocije je srž njenog stvaralaštva.

Alisa vjeruje da voda nosi duboke emocije i simbolizira ih na svoj način. Voda je spokojna i ljekovita, ali isto tako i dinamična i silovita – poput rijeka. Rijeka ima svoj način postavljanja pitanja o našim osjećajima, često izvlačeći iz nas dijelove koji nas muče i strahove koji nas opterećuju. Gledanje u rijeku često može biti iscjeljujuće iskustvo, jer nas vodi prema introspekciji i dubokom samoproučavanju.

Osim što izražava svoje emocije putem slika, Alisa Teletović želi i podići svijest o važnosti rijeka Neretve i Bunice. Ona ih ponosno promovira kao neprocjenjive prirodne dragulje te nas podsjeća na njihovu ljepotu i važnost. Njen apel za očuvanjem ovih rijeka od zagađenja i uništenja odražava duboku brigu o prirodi.

“Ako uništimo rijeke, uništili smo sami sebe”, kaže Alisa. Njena umjetnost nije samo estetsko iskustvo, već i podsjetnik na to kako smo duboko povezani s prirodom i kako je naša sudbina neraskidivo povezana s njenim očuvanjem. Izložba “Uroni u emocije rijeka” ne samo da oduzima dah svojom ljepotom, već nas i podsjeća na našu odgovornost prema prirodi i njenim blagodatima.

Najčitanije

VIDEO: Dignuli dron pa kiselinom oštetili travnjak na stadionu?

Velež je prijavio oštećenje na glavnom travnjaku na stadionu...

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Nožem ubio oca i ranio majku

U poslijepodnevnim satima se u blizini Varaždina dogodila tragedija...

SULUDO: Mladić (23) u satima silovao ženu od skoro 100 godina

Beogradski Viši sud odredio je pritvor od 30 dana...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

AS: ‘Da se Ancelottija pita, Modrić bi ostao još jednu godinu’

U subotu je Real Madrid osigurao svoj 36. naslov...

Stari partneri daju podršku Plenkoviću za mandatara

Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku...

18-godišnjak kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1....