Umbrella: Povucite Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija iz skupštinske procedure

Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 istraživačkih neprofitnih medija, zahtijeva što žurnije povlačenje Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija iz skupštinske procedure i još jednom upozorava da Zakon u predloženom obliku predstavlja udar na slobodu udruživanja u Republici Srpskoj.

Sloboda udruživanja zajamčena je svim međunarodnim konvencijama kao jedno od temeljnih ljudskih prava. S obzirom na pravna stajališta europskih sudova, predloženi Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija se može tumačiti kao nedostatno preciznim i predvidivim da bi se smatrao zakonom u kvalitativnom smislu riječi, a predviđena ograničenja slobode udruživanja isključivo po kriteriju dobivanja inostrane pomoći, čak i u nekom simboličnom iznosu, ne mogu se smatrati “neophodnima u demokratskom društvu“.

Prema predloženom Nacrtu zakona pojmovi „političkog djelovanja“ i „političke aktivnosti“ formulirani su na način da obuhvaćaju svaku aktivnost od nekog javnog interesa, a kako je neprofitnim organizacijama koje se financiraju iz inostranih izvora zabranjeno baviti se „političkim djelovanjem“ i „političkom aktivnošću“ u smislu Nacrta zakona, to praktično znači da je tim neprofitnim organizacijama onemogućen bilo kakav rad u vezi s temama od javnog interesa.

Udruženja Umbrella upozorava da bi obvezivanje neprofitnih organizacija da na svojim materijalima objavljuju bilo kakvu oznaku koja objektivno predstavlja stigmatiziranje otežala/onemogućila suradnju tih organizacija s drugim subjektima u zemlji, dok se istovremeno s ovakvom obvezom ne postiže ni jedan od ciljeva koji se smatraju legitimnim razlogom mogućeg ograničenja slobode udruživanja.

Posebno je diskriminirajuća i neopravdana odredba Nacrta zakona da se nad neprofitnim organizacijama koje se financiraju iz inostranstva sprovodi nadzor drugačiji od onoga koji se vrši nad drugim organizacijama civilnog društva.

Ono što najviše zabrinjava jesu razlozi, prema predloženom Nacrtu zakona, za zabranu rada neprofitne organizacije koji su neprecizno formulirani, tako da se gotovo svakoj organizaciji može zabraniti rad ako neki nadležni organ odluči inicirati zabranu, što će se posebno reflektirati na organizacije koje kritiziraju rad vlasti.

Udruženje Umbrella još jednom upozorava da će ovaj Nacrt zakona, ukoliko bude usvojen u predloženom tekstu, definitivno predstavljati udar na slobodu udruživanja u Republici Srpskoj, te će imati nesagledive posljedice za civilno društvo, ali i slobodu medija u Republici Srpskoj.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Plenković se kod turskog ministra založio za hrvatskog kapetana u turskom zatvoru

Hrvatski premijer Andrej Plenković se u subotu sastao s...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

„Zelena tranzicija“ preduvjet usporavanja negativnih klimatskih promjena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, u povodu...

Otvorenje izložbe Mladena Ivešića „Mjesto određenja“

Hrvatska kulturna zajednica Troplet u suradnji s Muzejom moderne...