U subotu počinje festival sevdalinke “Sarajevo Sevdah Soiree”

Dok s nestrpljenjem mnogi domaći i strani ljubitelji sedme umjetnosti iščekuju ovogodišnji Sarajevo Film Festival, u isto vrijeme svi oni imat će priliku da važan dio bh. glazbene tradicije dožive i na “Sarajevo Sevdah Soiree” festivalu.

Naime, u Sarajevu će od 12. do 18. kolovoza, u organizaciji ZUP Baščaršija i Turističke zajednice Županije Sarajevo, biti održan prvi festival sevdalinke “Sarajevo Sevdah Soiree”.

U ranim večernjim satima, u arhaičnom ambijentu Žute tabije, publika će moći ispratiti vrhunske izvedbe sevdalinke poznatih interpretatora: Mustafe Šantića, Armina Muzaferije, Jusufa Brkića i Zanina Berbića, te sjajnih bendova Divanhana i Mostar Sevdah Reunion.

S velikom radošću očekujemo početak festivala na kojem će nastupiti poznati izvođači od kojih neki njeguju tradicionalni izričaj, dok drugi preferiraju moderne aranžmane, tako da će publika moći uživati u punom doživljaju naše tradicionalne ljubavne pjesme sevdalinke. Pozivamo građane i turiste da nam se pridruže na Žutoj tabiji, i uz zvuke sevdaha isprate zalazak sunca nad Sarajevom, izjavila je Selma Bajić iz Udruženja ZUP Baščaršija, ispred organizacijskog tima festivala.

Svi mi koji se bavimo ovom vrstom umjetnosti osjećamo obavezu da damo doprinos očuvanju sevdalinke i povijesnog naslijeđa. Zato smo se jako obradovali  još kada se počelo pričati o ideji festivala. Organizator je uspio spojiti tri stvari u koje sam ja zaljubljen, a to su sevdah, Sarajevo u ljetnom razdoblju i Žuta tabija. Nema originalnije kombinacije da predstavimo našu sevdalinku uz drage prijatelje od kojih su mnogi posvetili svoje živote očuvanju sevdalinke”, poručio je Armin Muzaferija.

Raspored nastupa

Festival će 12. kolovoza otvoriti bend Divanhana poznat po izvedbama sevdalinke u novim aranžmanima nastalim uz utjecaj jazza, te pop i klasične glazbe. Narednog dana, 13. kolovoza, publika će moći poslušati koncert Mustafe Šantića, odnosno “Mustafa Šantić Orchestra” koji svojim radom nastoji sačuvati sevdalinku od zaborava. 15. kolovoz rezerviran je za nastup Armina Muzaferije, čija je interpretacija sevdalinke na Festivalu u Zenici prepoznata i nagrađena kada mu je bilo samo dvanaest godina. Tradicionalnu bosanskohercegovačku ljubavnu pjesmu, 16. kolovoza , izvodit će i sazlija Jusuf Brkić i Zanin Berbić, etnomuzikolog i interpretator sevdalinke, čiji repertoar čine rijetko pjevane i pomalo zaboravljene sevdalinke. “Sarajevo Sevdah Soiree” 17. kolovoza će zatvoriti pioniri sevdaha 21. stoljeća, Mostar Sevdah Reuinion, bend čiji jedinstveni stil izvođenja podrazumijeva kombinaciju sevdalinke sa jazz, bules, soul i etno glazbenim elementima.

Prodaja ulaznica

Ulaznice je moguće kupiti na dva prodajna mjesta: na Žutoj tabiji i manifestaciji Ljeto na Vilsu na Vilsonovom šetalištu, te putem online platforme kupikartu.ba. Paket ulaznica iznosi 117 KM, a pojedinačne ulaznice moguće je nabaviti po cijeni od 40 KM za nastup bendova Divanhana i Mostar Sevdah Reunion, te po 30 KM za nastupe Mustafe Šantića i Armina Muzaferije, dok je ulaz na nastp Jusufa Brkića i Zanina Berbića besplatan.

Festival su još podržali: Federalno ministarstvo kulture i športa, Ministarstvo kulture i športa Županije Sarajevo, Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH, te organizacije SDC i Visit Sarajevo.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....