Turudić stupa na dužnost kad istekne mandat Hrvoj-Šipek: Je li to uobičajeno?

Ivan Turudić novi je glavni državni odvjetnik RH. Odlučilo je tako 78 saborskih zastupnika na glasovanju 7. veljače. Turudićevom izboru prethodili su zanimljivi tjedni u kojima je oporba zajedno s medijima činila velik pritisak ne bi li spriječili izbor Turudića. Na ovoj važnoj funkciji dosadašnji sudac Turudić naslijedit će Zlatu Hrvoj-Šipek. Međutim, nije posve definirano kad će se primopredaja dužnosti dogoditi. U javnosti su se mogli čuli glasovi, doduše anonimni, koji su tvrdili da HDZ na čelu DORH-a želi Turudića što prije, a ne tek 26. svibnja kad istekne mandat Zlati Hrvoj-Šipek. Ona je takve tvrdnje demantirala i ima namjeru ostati do kraja mandata.

Hrvoj-Šipek: “Ne pada mi na pamet”

Posve je jasno da Zlata Hrvoj-Šipek želi svoj mandat na mjestu glavne državne odvjetnice odraditi do kraja. Na izravno pitanje Jutarnjeg lista namjerava li odstupiti s dužnosti koji mjesec prije isteka mandata, odgovorila je kako joj to “ne pada na pamet”.

Ovakav slučaj, kad preko tri mjeseca imamo aktualnog i budućeg glavnog državnog odvjetnika, raritetan je i vjerojatno je baš takva situacija otvorila pitanje ranijeg povlačenja Hrvoj-Šipek. Njena namjera da aktualni mandat odradi do kraja s ljudske je i profesionalne razine logičan. S druge strane, u trenutku kad se zna da ona odlazi i kad je njezin nasljednik već izabran, logično je zaključiti da njezin autoritet unutar institucije, ali i u javnosti opada.

HDZ-u i Andreju Plenkoviću bi eventualno prijevremeno “nasilno” micanje Hrvoj-Šipek bilo ravno političkom samoubojstvu. Time bi oporbi i dijelu medija dali za pravo u njihovim tvrdnjama da je Turudić izabran da zaštiti HDZ i njegove dužnosnike od kaznenog progona.

 I Andrej Plenković izjavio je medijima će Hrvoj-Šipek ostati dok zakonski traje njezin mandat.

Kakva je praksa bila ranije?

Kod prethodnih tranzicija glavnih državnih odvjetnika ovakva situacija, u kojoj više od 3 mjeseca imamo aktualnog i budućeg državnog odvjetnika, nije postojala.

Dražen Jelenić bio je čelna osoba DORH-a od 2018. do 2020. godine. Njegov je mandat naprasno prekinulo otkriće da je član masonske lože, a zbog te je afere naposljetku Jelenić i odstupio s dužnosti podnijevši ostavku. Zbog specifičnosti načina na koji je Jelenić otišao, Hrvoj-Šipek prvo ga je na toj funkciji zamijenila privremeno, a provedbom procedure i izglasavanjem u Hrvatskom saboru i službeno je izabrana za glavnu državnu odvjetnicu.

Ni kod ranije promjene na poziciji glavnog državnog odvjetnika, kad je Jelenić zamjenjivao Dinka Cvitana, nije bilo ovako dugog razdoblja u kojem novoizabrani kandidat čeka na ustoličenje. Dapače, Jelenić je tada izabran tek nekoliko dana prije isteka Cvitanovog mandata: 20. travnja 2018. je izglasan, a Cvitanu je mandat istekao 24. travnja 2018.

Dinko Cvitan postao je glavni državni odvjetnik 2014. godine, a na toj je poziciji zamijenio Mladena Bajića. Tadašnja situacija donekle je slična ovoj Turudićevoj u kontekstu vremena koje predstoji od izglasavanja do stupanja na dužnost. Cvitan je tada u Hrvatskog saboru izglasan 7. ožujka, a na dužnost je stupio tek 23. travnja 2014. istekom Bajićevog mandata.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi...