Trump izjavama o NATO-u izazvao nemir među zapadnim dužnosnicima

Visoki zapadni dužnosnici kritizirali su Donalda Trumpa nakon što je dao naslutiti da neće zaštititi saveznike ako ne budu dovoljno izdvajati za obranu.

Saveznici su se uznemirili nakon što je bivši američki predsjednik i mogući kandidat za povratak u Bijelu Trump dao naslutiti da možda neće priskočiti u pomoć i zaštititi saveznike iz NATO-a od potencijalne ruske invazije ako i dalje ne budu dovoljno izdvajati za obranu. objavio je Novi list pozivajući se na Hinu.

Trump je, prepričavajući sastanak s čelnicima NATO-a, tijekom političkog skupa u Južnoj Karolini u subotu, citirao predsjednika jedne “velike zemlje”, koju nije imenovao, a koji ga je upitao: “Pa, gospodine, ako ne platimo, a ponovo nas napadne Rusija – hoćete li nas zaštititi?”

Trump je, prenoseći vlastite riječi, odgovorio da ga ne bi zaštitio jer nije platio.

Trump je i ranije kritizirao saveznike zbog štednje na obrani

Dok je bio predsjednik, Trump je srezao financiranje NATO-a i često se žalio da Sjedinjene Države plaćaju više od poštenog udjela.

“Bilo kakva sugestija da saveznici neće braniti jedne druge podriva našu sigurnost, uključujući i sigurnost SAD-a, i stavlja američke i europske vojnike u povećani rizik”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Na bilo koji napad na NATO odgovorit ćemo ujedinjeno i snažno”, dodao je.

Poljski ministar obrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz je rekao da je moto NATO-a ‘svi za jednog, jedan za sve’ konkretna obveza.

Mnogi su izrazili zabrinutost

“Potkopavanje vjerodostojnosti savezničkih zemalja znači slabljenje cijelog NATO-a. Nikakva izborna kampanja nije izlika za poigravanje sa sigurnosti Saveza”, napisao je Kosiniak-Kamysz na X-u.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova oglasilo se porukom na X-u “Svi za jednog, jedan za sve” s dodatkom #StrongerTogether.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel je na X-u napisao da su “nesmotrene izjave o #NATO sigurnosti i članku 5 o solidarnosti isključivo u Putinovom interesu”.

Bijela kuća je odbacila Trumpovu izjavu kao ‘užasnu i bezobzirnu’

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates, upitan o Trumpovim riječima, rekao je: “Poticanje invazije na naše najbliže saveznike od strane ubojitih režima je užasno i bezobzirno – i ugrožava američku nacionalnu sigurnost, globalnu stabilnost i naše gospodarstvo.”

Sjevernoatlantski ugovor sadrži odredbu koja jamči međusobnu obranu država članica u slučaju napada.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju, bio je žestoki kritičar Sjevernoatlantskog saveza dok je bio predsjednik, više puta prijeteći da će se povući iz Saveza. Srezao je financiranje NATO-a i često se žalio da Sjedinjene Države plaćaju više od poštenog udjela.

Bates je rekao da je predsjednik Joe Biden, demokrat koji traži reizbor na predsjedničkim izborima u studenom, obnovio savezništvo SAD-a nakon što je preuzeo dužnost 2021., osiguravajući da je NATO sada “veći i vitalniji nego što je ikada bio”.

“Umjesto da poziva na ratove i promiče kaos, predsjednik Biden nastavit će jačati američko vodstvo i zalagati se za naše interese nacionalne sigurnosti – a ne protiv njih”, rekao je u izjavi objavljenoj u subotu navečer.

Glavni tajnik NATO-a Stoltenberg smatra pak da Trump nije prijetnja stabilnosti saveza

Budući da Trump vodi pred Bidenom u nekim anketama, europski saveznici brinu se da bi Trumpova pobjeda u studenome mogla ugroziti predanost SAD-a savezu. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prošlog je mjeseca rekao da ne misli da bi drugo Trumpovo predsjedništvo ugrozilo članstvo SAD-a.

Stoltenberg, koji nagovara države članice da povećaju izdvajanja za obranu, rekao je da europski saveznici povećavaju vojne doprinose i “kreću se u pravom smjeru”.

Trump i dalje napada transatlantski savez, pa je na predizbornom skupu prošlog mjeseca rekao da ne vjeruje da bi zemlje NATO-a podržale Sjedinjene Države ako budu napadnute.

Što se tiče ruskog rata u Ukrajini, Trump je pozvao na deeskalaciju i prigovara zbog dosad potrošenih milijarda, iako je iznio nekoliko političkih prijedloga.

Od invazije Moskve u veljači 2022., američka pomoć Ukrajini iznosi ukupno oko 75 milijardi dolara, rekao je Stoltenberg, dok su druge članice NATO-a i zemlje partneri zajedno osigurale više od 100 milijardi dolara.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...