Tomislav Žigmanov kod Vučića

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) i koalicijska Stranka pravde i pomirenja (SPP) otići će u utorak kod srbijanskog predsjednika na konzultacije o novoj srbijanskoj vladi, no novi nesporazumi u odnosima Hrvatske i Srbije otežat će artikulaciju interesa Hrvata u Srbiji, ocijenio je u ponedjeljak čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Vučić počeo razgovore o novoj Vladi

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u ponedjeljak je počeo konzultacije s predstavnicima parlamentarnih stranka o kandidatu za budućeg premijera i sastavu nove vlade, na osnovu rezultata izbora održanih 17. prosinca.

DSHV je na tim izborim sudjelovao s bošnjačkom strankom SPP u koaliciji pod nazivom Ujedinjeni za pravdu, koja je osvojila dva zastupnička mandata u Skupštini Srbije.

– I SPP i DSHV kao političke stranke s razvijenom kulturom lojalnosti ustavnim normama i privržene poštivanju instituta i procedura izbora nove vlade, svojim će odzivom (na konzultacije) spomenuta opredjeljenja i potvrditi, naveo je Žigmanov za agenciju Beta.

Novi diplomatski spor RH i Srbije otežava situaciju Žigmanovu

U dodatnoj izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini Žigmanov se osvrnuo i na novi diplomatski spor Zagreba i Beograda nakon izjave hrvatskog ministra diplomacije koji je “konstatirao činjenicu o neusklađivanju Srbije s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, glede ruske agresije na Ukrajinu”.

– Naravno da nas žaloste najnoviji javno očitovani nesporazumi u odnosima između Hrvatske i Srbije, napose u dijelu dodatnih medijskih obrada i neprimjerenih interpretacija, istaknuo je čelnik DSHV-a.

Velike razlike u gledištima na mnoga politička pitanja

Dodao je da se zna da postoje velike razlike u stajalištima po brojnim vanjskopolitičkim pitanjima no do sada te razlike u odnosu prema Ruskoj Federaciji i ratu u Ukrajini nisu imali takve žustre i reakcije na osobnoj razini dviju strana.

  • – To samo, nažalost, govori u prilog krhkih odnosa između dviju država, krhkost koja se može lako urušiti. Hrvati u Srbiji, na koncu, bit će nanovo izloženi stigmatizaciji, što će dodatno usložiti artikulaciju naših interesa, zaključio je Žigmanov.

Od subote državnici Hrvatske i Srbije vode javnu polemiku zbog izjave hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana koji je naveo da Vučić zbog svoje politike sjedenja na dva stolca može biti eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije, ali nećemo dozvoliti kao saveznici, a i partneri sa SAD-om bilo kakav utjecaj Rusa ili druge maligne utjecaje koji bi narušili stabilnost zapadnog Balkana.

Reagirajući na tu izjavu Vučić je u subotu navečer optužio Grlića Radmana za upletanje u unutarnje stvari Srbije, uvrede i prijetnje.

– Hrvatski ministar ne samo da se brutalno miješa u unutarnje stvari Srbije, već po običaju laže i vrijeđa srpski narod i prijeti građanima Srbije. Grlić Radman je jedno u pravu, možda sam ja nečiji trabant, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlića Radmana ne može reći, napisao je Vučić na Instagramu.

Srbija je uputila i prosvjednu notu Hrvatskoj u kojoj je navela da izjava hrvatskog ministra predstavlja daljnji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušava zajedničku politiku promoviranja mira i stabilnosti u regiji”.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi...