Sveta Katarina de Ricci

Današnja svetica rodila se u Firenci u plemićkoj obitelji kao Alessandra 1522. godine. Majka joj je umrla dok je još bila jako mala. Sa šest ili sedam godina otac ju je dao na školovanje u benediktinski samostan u Firenci u kojemu je njezina teta bila opatica.

Od malih je nogu bila vrlo pobožna i rado se molila. U tome je samostanu razvila pobožnost Muci Isusovoj, koja će je pratiti cijeloga života. Nakon što je završila školovanje kod benediktinki, stupila je u samostan dominikanskih trećoredica svetog Vinka u mjestu Prato kod Firence. Tamo je 1535. odjenula dominikanski habit i dobila redovničko ime Katarina, po Katarini Sijenskoj.

Uskoro je počela doživljavati vjerske zanose, često za vrijeme obavljanja svakodnevnih dužnosti, tako da se činilo da spava za zajedničkih molitava, ili bi joj tanjuri ispadali iz ruku dok je posluživala kod stola. Susestre su počele sumnjati u njezin zdrav razum, ali su uskoro uvidjele da je to zbog duhovnih zanosa, tako da je Katarina do tridesete godine postala prioricom samostana.

Postala je savjetnica kneževima, kardinalima i biskupima. Dopisivala se s trojicom budućih papa. Mnoge je savjetovala i u živo i preko pisama. Kažu da su joj razmatranja Muke Kristove bila toliko duboka da je spontano krvarila. Na svome je tijelu nosila i stigme, znakove Kristove Muke. Izvještaji dalje govore da se žestoko trapila, postila i činila pokoru, posebno je namijenjujući za duše u Čistilištu. Kažu da se znala pojaviti stotinama kilometara daleko od svoga samostana. Sveti Filip Neri, s kojim se inače redovito dopisivala, potvrdio je da mu se ukazala dok je bio u Rimu, kilometrima daleko od njezina samostana. Katarina je umrla u svome samostanu 1590., nakon duge bolesti. Sahranjena je u samostanskoj crkvi samostana dominikanki u Pratu, u kojemu je provela veći dio života. Blaženom ju je proglasio papa Klement XII. 1732., a svetom Benedikt XIV. 1746. godine.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...