Stier progovorio o koaliciji s DP-om i žestoko kritizirao Pupovca

Davor Ivo Stier, bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova u Vladi RH, bivši zastupnik u Hrvatskom saboru te nekadašnji zastupnik u Europskom parlamentu za Jutarnji je list odgovarao na pitanja o mogućim koalicijskim partnerima HDZ-a za formiranje većine te o tome ima li Andrej Plenković i dalje podršku u stranci.

Stier je na parlamentarnim izborima održanim u srijedu sa šestog mjesta u VI. izbornoj jedinici dobio 6316 glasova, odnosno više od deset posto glasova s liste, preskočio ministre Vilija Beroša i Marka Primorca, predsjednika zagrebačkog HDZ-a Mislava Hermana i zaprešićkog gradonačelnika Željka Turka te kao drugi u poretku odmah iza Davora Božinovića, koji je osvojio nedostižnih 15.077 glasova, ušao u Sabor.

Stier za Jutarnji list naglašava da su građani poručili da žele kontinuitet i ‘politiku desnog centra i jednog federatora koji vodi, a to je HDZ”. ”Naravno, tu računam i nacionalne manjine. Kršćanske vrijednosti uvijek su bile dio naših politika”, kazao je.

Razgovori s Domovinskim pokretom?

Na pitanje je li nakon izbora razgovarao s nekim iz Domovinskog pokreta, Stier diplomatski odgovara da je ‘politika umijeće gdje se razgovara i mi jesmo u komunikaciji”. Naglasio je da pregovore oko koalicije prepušta vodstvu stranke. ”Poruka građana na izborima je bila jasna – koalicija sa strankama koje su srodne”, istaknuo je.

”Jasno je da su vrata otvorena svima onima koji žele voditi politiku desnog centra. Nije to samo DP, vrata trebaju svima biti otvorena”, poručio je Stier.

Misli da Hrvatska na ovim izborima nije skrenula udesno. ”Vlada je dosad bila učinkovita i ono što nas čeka jest vlada desnog centra s manjincima. Mislim da Hrvatska nije skrenula udesno. Dobar dio zastupnika je od desno prema centru”, kazao je za Jutarnji.

Kritizirao Pupovca

Na pitanje o uvjetu DP-a da nema koalicije s SDSS-om, Stier je jasno kritizirao poteze Milorada Pupovca.

”Rekao sam, birači su poslali poruku. Žele vladu desnog centra. Manjinci po defaultu daju podršku vladajućima. Pogledajte Vučića. Imao je presicu u Beogradu nakon pobjede. Iza njega je stajao Pupovac i Mandić iz Crne Gore. To je loša poruka koja aludira na srpski svet. Nama je cilj da se srpska manjina integrira u Hrvatskoj, a ne u Beogradu. To jača hrvatsku državu. Svaka odluka mora biti da je prvo interes hrvatskog društva. Važno je imati integrirane sve hrvatske građane. Moj koncept je vlada desnog centra gdje su i predstavnici manjina.

Dakle, državotvorna politika, ali s integriranim građanima. Ne treba nama Beograd pa ni Bruxelles nametati teme. Ne vidim da bi to trebala biti prepreka.

O Anušiću

Na pitanje o rekordnom broju preferencijalnih glasova Ivanu Anušiću, većem i od broja glasova koje je dobio Plenković, Stier odgovara:

”Ima veliku potporu, pogotovo u Slavoniji i njegov doprinos u Vladi jest ogroman. Sasvim sigurno vrlo značajna figura HDZ-a i birači su to prepoznali”. Na pitanje je li završila dominacija Plenkovića u HDZ-u, odgovara:

”Ne volim te definicije. Volim dijalog, ako se ne slažemo – nađimo zajedničke točke i idemo dalje. Nije bilo izbacivanja iz stranke, što se dogodilo drugim strankama. Mi smo u HDZ-u napravili pozitivne pomake. Treba njegovati model gdje se unutar stranke razgovara i zauzeti zajedničku poziciju. Anušić tu ima ulogu, imam i ja i drugi”.

Na pitanje kako bi se, da DP uđe u Vladu dogovorili oko Istanbulske konvencije, odgovara:

”Ima tu različitih mogućnosti. Neki pojednostavljaju stvari, neki ne znaju što piše u toj konvenciji. Neka ju dobro pročitaju, ako se žele baviti tom temom. Nisam siguran tko će o toj temi pregovarati…Zajedničko nam je da se želimo boriti protiv nasilja nad ženama, ali treba dozvoliti ako ima razlika po tim pitanjima. Treba malo više svijesti i u javnosti”.

Najčitanije

VIDEO: Dignuli dron pa kiselinom oštetili travnjak na stadionu?

Velež je prijavio oštećenje na glavnom travnjaku na stadionu...

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Nožem ubio oca i ranio majku

U poslijepodnevnim satima se u blizini Varaždina dogodila tragedija...

SULUDO: Mladić (23) u satima silovao ženu od skoro 100 godina

Beogradski Viši sud odredio je pritvor od 30 dana...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

Stari partneri daju podršku Plenkoviću za mandatara

Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku...

AS: ‘Da se Ancelottija pita, Modrić bi ostao još jednu godinu’

U subotu je Real Madrid osigurao svoj 36. naslov...

18-godišnjak kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1....