Sigurdsson novi izbornik rukometaša: Ovo je veliki izazov

Dagur Sigurdsson, 50-godišnji islandski stručnjak, novi je izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije te je službeno predstavljen tijekom četvrtka na konferenciji za novinare.

Na klupu stiže nakon otkaza Goran Perkovcu, a uz novog izbornika na konferenciji za medije su bili i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac te glavni tajnik HRS-a Damir Poljak.

– Nismo imali puno vremena nakon Europskog prvenstva i nakon što smo se zahvalili bivšem izborniku jer uskoro putujemo na kvalifikacije za Olimpijske igre. Svjesni smo težine zadatka, odluka je bila zahtjevna u kratkom vremenu jer nismo uspjeli polučiti dobar rezultat pa smo morali nešto promijeniti. Pregovarali smo s različitim izbornicima i opcijama, a u konačnici smo odlučili da prvi put u povijesti za izbornika izaberemo stranca. Pregovori su trajali, bilo je tehničkih zapreka jer je on imao ugovor s japanskom reprezentacijom. Uglavnom, sve smo to uspjeli ukloniti i izborili da bude izbornik muške reprezentacije, nadamo se na duže vrijeme, rekao je Grahovac u uvodu.

– Glavni razlog je taj da sam tražio izazov i avanturu, nešto sa strašću. Sve se spojilo i ovo je veliki izazov za mene, pošto sam prvi stranac na klupi Hrvatske, rekao je Sigurdsson. 

Istaknuo je kako je momčad očigledno veoma dobra, ali i konkurencija je jaka.

– Naravno da sam gledao Hrvatsku na zadnjem Europskom prvenstvu, entuzijastična je momčad s mladim, ali i iskusnim igračima. Glavni izazov je pronaći balans između mladih i starih i mentalno očajati ekipu. Ambiciozan sam, imamo posla i vjerujem da ćemo ga uspjeti ostvariti, rekao je islandski stručnjak.

Za dva tjedna pred rukometašima su olimpijske kvalifikacije, a Sigurdsson je rekao da je malo vremena ispred njih, svega nekoliko treninga, bit će to veliki izazov, no to je ono što su tražili.

U stožer reprezentacije ulazi bivši reprezentativac Denis Špoljarić.

Dagur Sigurdsson, Foto:  Igor Soban /PIXSELL

Kazao je Sigurdsson da je Hrvatska u nekim trenucima na Euru igrala jako dobro, a zatim i jako loše. Bilo je oscilacija, moramo unijeti stabilnost i mora biti više discipline, moramo imati stabilniji napad i obranu, rekao je novi hrvatski izbornik.

“Dat ćemo sve da se plasiramo na Olimpijske igre”

Nije htio govoriti o tome da bi se stariji igrači možda mogli umiroviti, već je kazao da su svi na listi, a da nisu motivirani, sigurno bi ranije završili s karijerom.

– Jasno je da je cilj plasman na Olimpijske igre i dat ćemo sve od sebe da to ostvarimo, rekao je Sigurdsson.

Istaknuo je da će vidjeti sad za vikend tko je zdrav i tko igra u klubovima, a zatim će se sljedećeg tjedna objaviti popis igrača.

– Hrvatska ima puno talenata, želim izabrati 20 igrača za kvalifikacije. Želim da imamo dobar tim, a ne igraju imena, dodao je Sigurdsson.

Rekao je da postaje Njemačku jako dobro, ali i ostale reprezentacije koje će biti suparnici Hrvatskoj u olimpijskim kvalifikacijama.

– Natjecanje je jako teško, ali imam iskustva i vjerujem da možemo ostvariti plasman na Olimpijske igre, rekao islandski stručnjak.

Igra reprezentacije se treba prilagoditi igračima, sve je u balansu, istaknuo je.

– Ne znam svoj stil, nešto između njemačkog, japanskog i islandskog. No, imam prilično dobru ideju kako želim da Hrvatska igra. Želim pronaći način da se borimo s drugim rukometnim silama kao što su Danska, Norveška, Švedska, zaključio je novi hrvatski izbornik. 

Islanđanin preuzima izborničku funkciju u Hrvatskoj nakon što je raskinuo ugovor s Japanom, s kojim je osigurao svjetsku smotru 2025., kao i i plasman na Olimpijske igre.

Dagur Sigurdsson vodio je i njemačku reprezentaciju, od 2014. do 2017. nakon čega je otišao u Japan. S Nijemcima je 2016. osvojio europsko zlato te broncu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Najčitanije

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Marija Mila Milas: Bitna je ljubav prema glazbi i instrumentu koji sviramo

Marija Mila Milas rođena je u Mostaru 12. kolovoza...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Taekwondo klub Cro Star osvojio 12 medalja i ekipni pehar

U subotu se u Zenici održao Otvoreni Kup BiH...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

SOS Dječja sela u BiH obilježila Dan porodice

SOS Dječja sela u BiH, uz financijsku podršku Općine...

U Beogradu nasmrt pretučen brat ministra Federacije BiH

JUČER u poslijepodnevnim satima u Beogradu je ubijen brat...

Kako korištenje interneta doprinosi klimatskim promjenama?

U svijetu koji se zasniva na digitalnoj tehnologiji, mladi...