Sarajevo će biti domaćin najveće svjetske konferencije o provjeri činjenica

Sarajevo će u lipnju 2024. ugostiti Global Fact 11, kako je jučer priopćio Poynter institut za medijske studije s Floride (SAD).

Global Fact je najveća i najutjecajnija svjetska konferencija koja okuplja medijske redakcije posvećene fact-checkingu. Konferencija se do sada održavala u velikim svjetskim centrima i gradovima kao što su London, Buenos Aires, Madrid, Rim, Cape Town, Oslo i Seul, a u njoj je sudjelovalo više od 3.700 ljudi sa svih kontinenata.

Sarajevo će biti prvi grad u regiji Zapadnog Balkana koji će ugostiti Global Fact, a očekuje se da će konferencija okupiti između 500 i 600 medijskih profesionalaca/ki i sudionika/ca iz svijeta novinarstva, fact-checkinga, borbe protiv dezinformacija, akademske zajednice, informacijskih tehnologija i medijskih studija. Među istaknutim sudionicima i sudionicama prethodnih godina nalaze se dobitnica Nobelove nagrade, urednica Rapplera Maria Ressa (Filipini), dobitnica Pulicerove nagrade, historičarka Anne Applebaum; Bill Adair, profesor novinarstva na Duke Univerzitetu i jedan od pokretača IFCN-a, te urednici/e fact-checking redakcija u uglednim medijskim kućama, Glenn Kessler iz Washington Posta, Barbara Whitaker iz Associated Pressa i drugi. Na Global Factu su do sada sudjelovali/e i predstavnici/e brojnih online platformi kao što su Facebook, TikTok, Google i druge.

Izlaganja i diskusije na konferenciji bit će fokusirane na izazove s kojima se danas susreću stručnjaci/kinje za provjeru činjenica, a koji uključuju načine korištenja vještačke inteligencije, dezinformacijske kampanje koje prate izbore te brojne druge teme značajne za suvremeno novinarstvo.

Organizator Global Facta je Međunarodna mreža za provjeru činjenica (IFCN), koju je 2015. godine pokrenuo Poynter institut. Lokalni partner i domaćin konferencije je Udruženje građana i građanki “Zašto ne”, organizacija koja vodi dvije istaknute fact-checking redakcije, Istinomjer i Raskrinkavanje, uz podršku regionalne mreže za provjeru činjenica SEE Check, u kojoj se nalaze Raskrinkavanje iz Crne Gore, Faktograf iz Hrvatske, Raskrikavanje i Fake News Tragač iz Srbije i Razkrikavanje iz Slovenije.

“Fact-checkeri/ce iz BiH i cijele regije od početka su dio Međunarodne mreže za provjeru činjenica, i nalaze se među njenim osnivačima, te neumorno rade da u svojim zajednicama promoviraju točne, visokokvalitetne informacije”, rekla je direktorica IFCN-a Angie Drobnic Holan.
“Radujemo se što će fact-checkeri iz cijelog svijeta tijekom ovog okupljanja moći da dožive i ljepotu i historiju Sarajeva”, rekla je Holan.

“Veoma smo uzbuđeni što ćemo s IFCN-om raditi na organizaciji idućeg Global Facta u Sarajevu,” rekla je Tijana Cvjetićanin, voditeljica fact-checking programa u Udruženju “Zašto ne”. “Naša regija je godinama u prvim redovima borbe protiv dezinformacija i izuzetno nam je drago smo što će se sljedeće okupljanje naše zajednice desiti ovdje, u samom njenom srcu. Posebno smo zahvalni na prilici da s ostalim redakcijama iz cijelog svijeta podijelimo duh solidarnosti i suradnje koji njegujemo kroz našu regionalnu mrežu SEE Check”, rekla je Cvjetićanin.

IFCN čini više od 140 medijskih redakcija koje su posvećene fact-checkingu i potpisnice su njegovog Kodeksa principa. Ove redakcije dolaze iz 65 zemalja te svoje sadržaje objavljuju na 80 jezika. Zbog svog rada na promociji novinarstva zasnovanog na činjenicama, IFCN je 2021. godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

Više informacija o datumu održavanja, prijavama i mogućnostima online sudjelovanja bit će priopćeno u nadolazećem razdoblju. Kako je najavljeno, Global Fact 12 održat će se 2025. godine u Rio de Janeiru (Brazil).

Najčitanije

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...