Sara Kazazić: Mladi, ne budite pasivni promatrači, već stvari preuzmite u svoje ruke

Vijeće mladih u Bosni i Hercegovini ima za cilj zastupati interese mladih, poticati njihov aktivizam i sudjelovanje u javnom životu te promicati politike i mjere koje doprinose poboljšanju kvalitete života mladih u zemlji.

Sara Kazazić, predsjednica Vijeća mladih Grada Mostara, gostovala je u programu Običnog radija.

Vizija Vijeća mladih Grada Mostara je stvaranja inkluzivne dinamične i prosperitetne zajednice u Mostaru gdje mladi imaju glavnu ulogu u vođenju promjena inovacija i razvoja, osiguravajući da svaki mladi pojedinac ima priliku za osobni i profesionalni razvoj te aktivan doprinos društvenom i kulturnom i ekonomskom napretku našega grada. Misija ukratko je osnažiti mlade da postanu pokretači pozitivnih promjena u Mostaru pružajući platformu za njihov glas i ideje.“, istaknula je Sara Kazazić.

Vijeće mladih Grada Mostara je krovna organizacija za mlade koja je najbliža Gradu Mostaru i koja imata svoje predstavnike u Komisiji za mlade. Vijeće je osnovano osnovano 2010. na inicijativu Grada Mostara. Vijeće mladih Grada Mostara sačinjavaju nevladine omladinske organizacije od kojih svaka ima svog predstavnika.

„Nismo nažalost dio Vijeća mladih Federacije izravno, iz razloga što nemamo županijsko vijeće koje je potrebno da bi bili član Federalnog. Imamo izvrsnu suradnju s Vijećem mladih Federacije, uključuju nas u njihove aktivnosti. Imali smo posljednji sastanak prije 15-ak dana, gdje su bili predstavnici svih županija gdje smo pričali o Zakonu o mladima, koji je pomalo zastario, pa smo pričali o promjenama koje bi se trebale doraditi.“, kazala nam je Sara Kazazić.

Zakon o mladima definira prava i obaveze mladih. Dob mladih je od 15 do 30 godine. Zatim da svi trebamo imati osobu pri Gradskoj upravi koja je tu za mlade, da imamo prostor za mlade, omladinske organizacije. U Mostaru smo sretni jer su sve Odredbe Zakona o mladima su nam ispunjene. Mostaru je falila Strategija za mlade i subvencija pri kupovini prve nekretnine, ali strategija je u izradi i nadamo se izradi iste u lipnju. A Grad Mostar je donio odluku o subvencioniranju prvih nekretnina kod mladih.“, ističe Sara Kazazić.

U Vijeću mladih sudjeluju i pojedinci koji trenutačno nisu članovi niti jedne organizacije te koji su kao takvi vanjski suradnici Vijeća mladih.

U sljedećih šest mjeseci radimo na Strategiji mladih. Trenutno smo i fazi istraživanja, postavili smo i anketni upitnik. Nalazi se na web stranici Grada Mostar i web stranici Vijeća mladih Grada Mostar. Važni su nam odgovori kako bi mogli znati s kojom se problematikom susreću, kakvi su izazovi, jer će se strategija baviti konkretnim problemima. U sljedećem tjednu imamo panel diskusije u ponedjeljka u Ilićima, utorak u Rodoču, srijeda u Blagaju i četvrtak u Bijelom polju. Pozivamo mlade da nam se pridruže i postave pitanja.“, za kraj razgovora zaključuje Sara Kazazić.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...