Sambista mostarske Neretve izborio plasman na World Combat Games

Mostar još jednom može biti ponosan na svoje sportaše i sportske klubove. Naime, jedini sportski klub iz Mostara imat će svog predstavnika na Svjetskim combat igrama koje će se održati ove godine u gradu Rijadu, Kraljevina Saudijska Arabija. Radi se o Sambo klubu Neretva koji od svog osnutka donosi sjajna povijesna odličja u grad Mostar i BiH. Plasman na ovo prestižno natjecanje koje će okupiti preko 2500 natjecatelja iz 80 različitih država Sambo klub Neretva osigurao osvajanjem medalje je na Europskom sambo prvenstvu u Izraelu ove godine uz pomoć MT Abraham Group, Sportskog saveza grada Mostara i Vlade HNŽ. Osim što su se vratili sa dvije povijesne medalje iz Combat Samba, ostvarili su i plasman na Svjetske Combat Igre. Obzirom da postoje od 2018.g., njihova zvanična natjecanja počela su 2021.g., a od tada do danas u Mostar su donijeli 4 titule prvaka R.Hrvatske, 4 europske medalje, 2 balkanske, jednu sa Svjetskog kupa, dva 5.  i dva 7. mjesta sa Svjetskog prvenstva. Ukratko rečeno u samo tri godine ovaj klub je napravio nevjerojatne uspjehe.

Svjetske combat igre, međunarodni su više-sportski festival koji okuplja drevne tradicije, uzbudljiva natjecanja i sportske demonstracije, sadržavat će 16 borilačkih sportova (boxing, fencing, judo, ju-jitsu, karate, kendo, kickboxing, muaythai, sambo, savate, sumo, taekwondo, wrestling, wushu…) i natjecanja u borilačkim vještinama, sportske demonstracije i edukativne konferencije čiji će domaćini biti vodeći stručnjaci borilačkih vještina. Štoviše, događaj će ugostiti prvu Svjetsku elitu borilačkih vještina, u čast legendama borilačkih vještina i borilačkih sportova.

Podsjećamo, sambo je jedinstven, moderan sport s velikom poviješću. To je univerzalna vrsta borilačkog sporta, ujedinjena u svom arsenalu najučinkovitijih tehnika raznih svjetskih borbenih i borilačkih vještina: bacanja i poluge na rukama i nogama. U borbenom sambu dopušteni su udarci rukama i nogama, kao i tehnike gušenja. Sambo ne donosi agresiju, već ljudima daje mir, fizičku snagu, samopouzdanje i zdravlje. Sambo promiče vrijednosti fair playa, jednakosti i jednakih uvjeta. Sambo sustav je otvoren za razvoj, a stručnjaci neprestano otkrivaju nove značajke ove prekrasne borilačke vještine.

Ovim putem molimo sve nadležne da podrže ovaj sportski kolektiv i odlazak njihovih članova na prestižna natjecanja, jer oni svojim kontinuiranim radom donose sjajne vijesti i povijesne uspjehe u grad Mostar i BiH.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....