S pet novih članica, BRICS obuhvaća gotovo polovicu svjetske populacije

BRICS, zajednica država koje konkuriraju gospodarskoj dominaciji Zapada, početkom godine proširen je za pet novih država.

Saudijska Arabija, Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati formalno su početkom godine pristupili BRICS-u. Time ovaj savez obuhvaća 45 posto svjetske populacije. Njegov udio u svjetskom BDP-u iznosi 29 posto, čime je pretekao skupinu G7.

Šest zemalja pozvano je u članstvo na sastanku na vrhu saveza u kolovozu 2023. godine. Među njima je bila i Argentina, ali je ona povukla svoju kandidaturu nakon izbora novog predsjednika Javiera Mileija.

Cilj je u prvom redu zauzimanje tržišta

BRICS je osnovan 2006., a njegov naziv akronim je sastavljen od početnih slova dosadašnjih država osnivača Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike. U početku se zvao BRIC, a pristupanjem Južne Afrike 2010. naziv je promijenjen u BRICS.

Članice saveza teže u prvom redu slamanju dominacije Zapada i zauzimanju novih tržišta. Njegove članice naglašuju da je riječ prvenstveno o gospodarskoj suradnji, savez nastoji doseći i političku težinu. Tim više što su neke zemlje, koje pokazuju interes za članstvo, članice NATO-a ili njegove bliske saveznice.

Uoči sastanka čelnika BRICS-a u kolovozu u Južnoj Africi kružile su glasine o mogućoj zajedničkoj valuti te skupine, koje se u međuvremenu nisu potvrdile ali nisu ni nestale.

BRICS+ bi mogao otvoriti put jačanju uloge globalnog juga u 21. stoljeću, nakon što su gospodarski savezi, poput OPEC-a, u 20. stoljeću nadzorom nad pojedinačnim proizvodima poput nafte stekli geopolitički utjecaj.

Utjecaj na Zapad kroz nekoliko gospodarskih kanala

Nasuprot tome, nezapadni gospodarski svezi kao što je BRICS+ mogu u 21. stoljeću utjecati na Zapad kroz nekoliko gospodarskih kanala odjednom. Mehanizam embarga na naftu iz 20. stoljeća mogao bi se činiti slabašnim u odnosu na trgovinske i financijske akcije koje bi BRICS+ teoretski sada mogao poduzimati širenjem članice.

Članstvom Egipta, Etiopije i Saudijske Arabije, BRICS+ može poremetiti svjetsku trgovinu ne samo naftom, već u svemu. Ove tri zemlje okružuju Sueski kanal i pretvaraju ga u neku vrstu unutarnjeg mora BRICS-a+.

Prijam Egipta Etiopije i Saudijske Arabije u svoje članstvo bila bi najvažnija odluka svakog saveza koji ima na umu važnost Sueskog kanala u svjetskoj trgovini.

Nadalje, uključivanje Saudijske Arabije u BRICS znači i širenje gospodarskog utjecaja u svjetskim financijama. Saudijska Arabija posjeduje više od 100 milijardi dolara američkih državnih obveznica, a članice BRICS-a sada imaju više od bilijun dolara američkih obveznica.

Širenje BRICS-a znak je novog preslagivanja u geostrateškoj slici svijeta. Nove gospodarske sile time žele osnažiti svoju moć, otvaraju se nova tržišta i preusmjeravaju postojeća.

No prerano je govoriti o BRICS-u kao jedinstvenoj sili, budući interesi njezinih članica nisu usklađeni do te mjere da bi značajno ugrozili dominaciju Zapada.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...