Rusi prevarili Indijce

Najmanje dvanaest Indijaca prevarom je unovačeno u rusku vojsku. Jedan od njih poginuo je u napadu projektilom, prenosi BBC.

Indijske su novine izvijestile da je Hemal Ashwinbhai iz Gujarata poginuo prošli tjedan. Hemalov otac rekao je za BBC da je razgovarao sa sinom prije tri dana. Rekao je da je bio nekih 20 kilometara od ukrajinske granice i da ga je zvao svakih nekoliko dana, kad god bi imao signala. Zabrinute obitelji ostalih vojnika zatražile su da se vojnici vrate kućama.

Prijavili su se za pomoćne uloge u vojsci, a zatim su poslani na bojište

Prevareni muškarci, u dobi između 22 i 31 godine, zaposleni su kao “pomagači u vojnom postrojenju u Rusiji” i poslani na bojište. Obitelji kažu da su ih pozvali na vježbe. Prema indijskim izvorima, deseci Indijaca služe u ruskoj vojsci. Iz ruskog Ministarstva obrane tvrde da je prošle godine regrutirano otprilike 100 indijskih vojnika.

Indijsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su se neki Indijci prijavili za pomoćne uloge u ruskoj vojsci. “Indijska ambasada u Moskvi razmatra svaki takav slučaj. Komuniciramo s ruskim vlastima i ruskom ambasadom u New Delhiju. Nekoliko je Indijaca već zbog toga pušteno iz vojske”, izvijestili su iz ministarstva.

Napisali su i da traže od svih indijskih državljana da “budu pažljivi i da se drže podalje od ovog sukoba”. Izašle su snimke muškaraca koji objašnjavaju kako su prevareni i poslani na bojište. Radi se o siromašnim ljudima čije se obitelji uglavnom bave vožnjom rikše, prodajom čaja ili drugih namirnica.

Obećani su im ruski papir, a zaplijenili su im sve dokumente

Žrtve i njihove obitelji tvrde da su agenti tražili 300.000 rupija (3334 eura), za što im je, nakon godinu dana rada u vojsci, obećana ruska putovnica. Ruski agenti navodno su regrutirali ljude iz Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Šri Lanke. 

BBC je razgovarao s obiteljima regrutiranih Indijaca. Članovi njihovih obitelji tvrde da su ih privukla obećanja velike plaće te da nisu znali u što se upuštaju. 

“Moj 28-godišnji sin radio je u skladištu u Dubaiju. On i još trojica prijatelja vidjeli su snimku agenta koji nudi poslove u Rusiji i obećava plaću od 90.000 do 100.000 rupija. Njihova trenutna primanja iznose od 35.000 do 40.000 rupija. Zajmom su agentu platili 300.000 rupija. Molim vas da mi pomognete da vratim svog sina”, rekao je njegov otac koji prodaje čaj i jaja.

Muškarci diljem Indije prevarili su na isti način. Za sada se samo jedan od njih vratio kući. Muškarac iz Uttar Pradesha javio se iz Moskve i rekao da su tamo dovedeni preko BabaVloga, YouTube kanala koji vodi jedan Indijac, te da im je obećano 150.000 rupija mjesečno. Nisu znali da ih se novači u vojsku. Ti muškarci inače nemaju prijašnjeg vojnog iskustva.

Nemaju vojnog iskustva

“U Moskvi smo potpisali ugovor na ruskom i nismo ni znali da smo postali vojnici te da će nas poslati u rat. Prevarili su nas”, rekao je muškarac koji tvrdi da su on i još dvojica ranjeni u ratu. “Molim vas, izbavite nas odavde. Inače će nas poslati na frontu. Posvuda padaju projektili i napadaju dronovi. Uopće nemamo ratnog iskustva. Ruski agenti su nas prevarili”, opisuje situaciju.

Muškarac iz Kašmira javio se s rusko-ukrajinske granice te opisuje kako je zaglavio u Mariupolju s kolegom Indijcem i još devetero ljudi iz Nepala i Kube. Rekao je da je tijekom treninga ozlijedio stopalo.

Najčitanije

VIP Betting kladionica zapošljava više djelatnika

VIP Betting kladionica otvara nove poslovnice u Mostaru i...

Bokšić raspisuje natječaj za posao

BOKŠIĆ d.o.o. raspisuje natječaj za posao. Potreban je radnik...

Mostar: Solistički koncert Ante Milića

U nedjelju 23. lipnja 2024. godine u Hrvatskom domu...

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Mirjana Miličević: Održivi razvoj mora biti prioritet u zaštićenom području

Zaštićena područja prirode u Bosni i Hercegovini su oni dijelovi...

Oglas za posao: Referent u računovodstvu i financijama i skladištar

Poduzeće SUTON PRINT doo – Široki Brijeg se dugi...

Josip Šaravanja: Život u hercegovačkom selu može biti progresivan

Udruga Mlada snaga - Hamzići i ove godine organizira...

Jelena Rozić: Cijeli motiv knjige je šetnja Mostarom, mojim životom i sjećanjima

Jelena Rozić, spisateljica iz Mostara, predstavlja mostarskoj publici svoju...