Rezultati analize vode Grad Mostar

Omladinski klub Novi Val je predstavio rezultate sveobuhvatnog istraživanja kvalitete vode na teritoriju Grada Mostara. Ovo značajno istraživanje je predstavilo ključne informacije o mikrobiološkom i fizičko-kemijskom kvalitetu vode za piće, kao i prisustvo teških metala, čime je uspostavljena dublja slika stanja vodnih resursa.

Interpretaciju i analizu rezultata koje je obavila Profesorica Lejla Riđanović, istaknuta stručnjakinja za ekologiju i zaštitu okoliša, pokazale su zadovoljavajući kvalitetu vode na mikrobiološkom i fizičko-kemijskoj razini, kao i temeljno istraživanje prisustva teških metala. Profesorica Riđanović izrazila je svoje zadovoljstvo ovim rezultatima: “Ovo istraživanje predstavlja važan korak u razumijevanju kvalitete vode koju konzumiramo. Visoka kvaliteta vode za piće ima ključni utjecaj na naše zdravlje i blagostanje, i mi smo zadovoljni što rezultati ukazuju na higijensko zdravstvenu ispravnost vode za piće.

U skladu s ciljevima istraživanja, Omladinski klub Novi Val je organizirao okrugli sto na kojem su sudjelovali predstavnici ZZJZ-HNŽ,OCD, profesori s Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, predstavnik Agencije za područje Jadranskog sliva i predstavnik Vodovoda Mostar. Diskusija je bila plodna, s ciljem produbljivanja razumijevanja rezultata istraživanja i donošenja relevantnih zaključaka za buduće korake.

Analize vode su sprovedene na 8 različitih lokacija na teritoriju Grada Mostara, koje je radio Zavod za javno zdravstvo ŽS. Rezultati jasno potvrđuju da voda ispunjava parametre kvaliteta vode za piće iz gradskog Vodovoda Mostar, na 6 lokacija, dok analiza koja je rađena van vodovodnog sustava – rijeka Buna na  Vrelu i ušću Bune ne ispunjava higijensku ispravnost vode za piće.

Važno je još jednom napomenuti da postoji izuzetak u slučaju Blagaja, gdje tehnički nije preporučljivo koristiti vodu za piće na izvoru Vrela rijeke Bune kao i njenim tokom zbog prisustva Escherichia coli, Enterococcus kao i koliforminih bakterija, i da je to poznato već dugi niz godina.

Ovaj podatak naglašava važnost lokalnih saznanja i specifičnosti u vezi s kvalitetom vode na različitim lokacijama unutar istog područja i građani se upozoravaju da ne konzumiraju vodu iz rijeke Bune.

Od posebnong interesa u ovoj studiji bili su rezultati analiza teških metala, aluminij, arsen, kadmij, nikl, olovo i živa. U svim uzorcima nivoi ovih metala su bili daleko ispod graničnih vrijednosti prema važećem pravilniku. Ovi rezultati pokazuju dobro stanje vodovodnog sustava, kao i ispravan tretman vode što je naglasila Profesorica Lejla Riđanović.

Ukupno gledajući, ovakva istraživanja su od ključnog značaja za zdravlje i dobrobit stanovništva, jer omogućavaju praćenje i procjenu kvaliteta vode za piće te identifikaciju potrebnih mjera za zaštitu vodenih resursa.

Omladinski klub Novi Val izražava zahvalnost svim sudionicima i partnerima koji su podržali ovo istraživanje i doprinijeli njegovom uspjehu.

Eko HUB Blagaj, kojim koordinira Omladinski klub Novi Val Blagaj, pokrenut je u sklopu projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a financijski podržava Švedska.

Najčitanije

VIDEO: Dignuli dron pa kiselinom oštetili travnjak na stadionu?

Velež je prijavio oštećenje na glavnom travnjaku na stadionu...

Marko Džakula: Folklor uistinu spaja ljude

HKUD Dubrave Aladinići osnovano je 1997. godine. Jedno je...

Nožem ubio oca i ranio majku

U poslijepodnevnim satima se u blizini Varaždina dogodila tragedija...

SULUDO: Mladić (23) u satima silovao ženu od skoro 100 godina

Beogradski Viši sud odredio je pritvor od 30 dana...

Martin predstavio svoju iščekivanu prvu pjesmu: „Maštarija“!

Nakon što se već prvim nastupima u The Voice...

AS: ‘Da se Ancelottija pita, Modrić bi ostao još jednu godinu’

U subotu je Real Madrid osigurao svoj 36. naslov...

Stari partneri daju podršku Plenkoviću za mandatara

Andrej Plenković ovaj tjedan bi trebao osigurati novu saborsku...

18-godišnjak kod Vukovara zapalio hrvatsku zastavu

Jednomjesečni istražni zatvor određen je 18-godišnjaku jer je 1....