Redovnice se razišle s Vatikanom zbog imovine

Redovnice iz samostana iz 15. stoljeća u sjevernoj Španjolskoj razišle su se s Rimokatoličkom Crkvom zbog imovinskog prijepora i pridružile se odmetnutom svećeniku.

Crkva je zaprijetila da će ekskomunicirati 16 časnih sestara klarisa koje žive u Beloradu, gradu od 1800 stanovnika na popularnoj hodočasničkoj stazi Camino de Santiago (put svetog Jakova), u blizini Burgosa. Odmetnute redovnice na društvenim su mrežama objavile odvajanje od Vatikana zajedno s “manifestom” na 70 stranica. U pismu koje je potpisala poglavarica samostana, sestra Isabel de la Trinidad, redovnice kažu da ih crkvena hijerarhija “progoni” zbog imovinskog spora.

Redovnice su 2020. postigle dogovor o kupnji samostana u Orduni, oko 100 kilometara sjeverno od Belorada, ali ga nisu mogle platiti jer je Vatikan blokirao planiranu prodaju njihove druge napuštene imovine kojom su kanile financirati kupnju. Transakciju je “blokirao Rim”, napisale su u pismu, optužujući usput Vatikan za “doktrinarni kaos” u pitanjima vjere.

Redovnice su objavile da su se stavile pod nadležnost ekskomuniciranog svećenika Pabla de Rojasa Sanchez-Franca, koji je poznat po svojim ultrakonzervativnim stavovima. On je na čelu Pobožne zajednice svetog Pavla apostola, vjerske skupine koju Crkva smatra sektom. Sanchez-Franco, koji se predstavlja kao biskup i tako se odijeva, podupire sedesvakantizam, pokret koji smatra da su svi pape nakon Pija XII. heretici.

Nadbiskup Burgosa Mario Iceta, koji je 2019. ekskomunicirao Sanchez-Franca, rekao je da je zaprepašten odcjepljenjem časnih sestara. Vrlo je bolno čuti poglavaricu kako govori da je Papa uzurpator, rekao je.

Pozvao je na dijalog kako bi se riješio spor, ali je u samostan poslao svoje predstavnike u pratnji sudskog izvršitelja i zatražio predaju ključeva samostana.

Redovnice su ga odbile i podignule tužbu protiv Crkve zbog zlouporabe ovlasti.

Na svojem nedavno kreiranom Instagram računu optužile su nadbiskupiju da im je blokirala bankovne račune i onemogućila im kupnju “osnovnih dobara”.

Crkva još nije ekskomunicirala redovnice i želi s njima pojedinačno razgovarati jer smatra da skupina oko Sancheza-Franca njima manipulira. 

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Plenković se kod turskog ministra založio za hrvatskog kapetana u turskom zatvoru

Hrvatski premijer Andrej Plenković se u subotu sastao s...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

Održana sveta misa za sve bačene u Jamu Jazovka

U Župi svete Marije Magdalene – Oštrc u subotu...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

„Zelena tranzicija“ preduvjet usporavanja negativnih klimatskih promjena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, u povodu...