Projektima Hrvata iz iseljeništva dodijeljeno više od 900.000 eura

Od planiranih milijun eura, Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 906.000 eura za projekte od interesa za Hrvate u iseljeništvu, odnosno projekte njihovih neprofitnih organizacija te za socijalno ugrožene pojedince.

Potporu Ureda dobilo je 216 projekata, odnosno organizacije i pojedinci koju su ih prijavili, a jednokratnu financijsku potporu 70-ak socijalno ugroženih Hrvata u Bosni i Hercegovini, Srbiji i na Kosovu.

Najviši mogući iznos, 20.000 eura, dobio je samo jedan projekt, Dobrotvorno-karitativni susreti hrvatske zajednice u New South Walesu i Canberri, koji je prijavio Hrvatski katolički centar Marija kraljica Hrvata iz Wollongonga u Australiji.

Znatno manje, 14.000 eura, pripalo je Kulturnom i pripomoćnom društvu Hrvatski dom u Montevideu, u Urugvaju, za aktivnosti u povodu 96. obljetnice tog doma.

Po 12.000 eura dobila su dva projekta iz Srbije – projekt organiziranog prijevoza učenika iza kojeg stoji Hrvatsko nacionalno vijeće iz Subotice te projekt Srijemska biskupija kroz povijest – zalog za budućnost, koji je prijavila Srijemska biskupija iz Srijemske Mitrovice.

Udruga povratnika raseljenih i izbjeglih sjeverozapadne Posavine “Posavljak” Bijelo Brdo iz Dervente za završetak radova na vanjskom trgu, prostoru za okupljanje i zajedništvo Hrvata Bijelog Brda dobila je 11.000 eura.

Po 10.000 eura dodijeljeno je Mjesnoj zajednici Donja Blatnica, Čitluk u BiH, za obnovu, odnosno unutarnje radove na mjesnom Domu kulture i Marini Stojak iz Salzburga za CroExpress – Informativni medij Hrvata izvan Hrvatske.

Ostali projekti i njihovi prijavitelji dobili su manje od 10.000 eura, a najmanje, po 1.000 eura, dodijeljeno je projektima Hrvatski pomoću lutke Udruge lutkara Stribor iz Zagreba, Želim ostati Jelene Glavaš iz Gruda te projektu Mala kuharica djece dijaspore Anastasye Ležaić iz Belgije.

Jednokratne financijske potpore za 70-ak socijalno ugroženih Hrvata izvan Hrvatske, u BiH, na Kosovu i u Srbiji, kreću se od 350 do 1. 200 eura.

Središnji ured za Hrvate izvan Hrvatske novčana sredstva dodijelio je na temelju milijun eura vrijednog javnog poziva iz veljače, najvrjednijeg unatrag 10 godina. Posljednji takav poziv iz listopada prošle godine bio je vrijedan 880 tisuća eura, a onaj prije njega 800 tisuća eura.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

Otvorenje izložbe Mladena Ivešića „Mjesto određenja“

Hrvatska kulturna zajednica Troplet u suradnji s Muzejom moderne...

GRLIĆ RADMAN: Za Hrvatsku važna provedba “Južne interkonekcije”

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je...

Malić: Mise su u 9.00, 10.30, 12.00 i 19.00 sati. Dajmo Radi posla

Sutra je nedjelja, mise su u 9.00, 10.30, 12.00...