Preporuke Federalnog ministarstva rada i socijalne politike poslodavcima zbog visokih temperatura

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, shodno najavama visokih temperatura u srpnju, a u okviru svojih nadležnosti u oblasti zaštite na radu, izdaje preporuke poslodavcima da svoje poslovne aktivnosti usklade s trenutnim vremenskim prilikama i poduzmu sve neophodno kako bi zaštitili svoje radnike.

Resorno ministarstvo apelira na poslodavce da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova i radova na otvorenom u razdoblju od 12:00 do 17:00 sati, te shodno svojim rasporedima i rokovima, a kako poslovi ne bi trpili nastave ih poslije 17:00 sati.

Ukoliko zbog organizacije rada ovu preporuku nije moguće poštovati na ovaj način, Ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom, početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Iz resornog ministarstva poslodavcima se preporučuje i da za vrijeme visokih temperatura radnicima s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima omoguće korištenje godišnjeg odmora, kao i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Apelira se na poslodavce da usklade svoje poslovne aktivnosti i izvođenje radova na otvorenom sukladno preporukama kako bi zaštitili svoje ljude koji su najvrjedniji resurs, te podsjeća da se sve može nadoknaditi osim dobrih i kvalitetnih radnika.

Preporučujemo poslodavcima da pronađu najbolji mogući način da se poslovne aktivnosti nesmetano odvijaju, ali i da zdravlje radnika ne trpi. Svako od poslodavaca shodno utvrđenoj organizaciji rada sigurno može pronaći model po kojem će moći poštovati preporuke Ministarstva u pogledu rasporeda radnih sati, korištenja godišnjih odmora, dopusta i sve drugo što će doprinijeti kvalitetnom obavljanju poslova i zaštiti radnika.

Iz Ministarstva također preporučuju da poslodavci, u skladu sa svojim mogućnostima, osiguraju odgovarajuće odijevanje radnika u ustanovama, tvrtkama, kao i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), a prilagođeno visokim temperaturama.

Preporuke Federalnog ministarstva za rad i socijalne politiku temelje se na odredbi članka 9. stavak 5. Zakona o zaštiti na radu (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 79/20), ističe se u priopćenju Ministarstva.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Ivan Turudić u ponedjeljak na posao

Novi glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Ivan Turudić, izabran...

Plenković: Parlamentarna većina funkcionira odlično

Premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....