Predstavljena nova knjiga akademika Muselimovića “To je tako”

Četvrtoga dana 2. festivala knjige Matice hrvatske „Matica dobrih knjiga“, čiji su se programi odvijali u zgradi Matičine Središnjice u Zagrebu, predstavio se i mostarski Ogranak s knjigom akademika Josipa Muselimovića „To je tako“, koja je nedavno izašla iz tiska u sunakladništvu Matice hrvatske Mostar, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i udruge Zdravo društvo Mostar.

Knjigu je, u razgovoru s urednicom Programa za Kulturu HRT-a Zrinkom Turalijom, predstavila glavna tajnica MH Mostar Misijana Brkić-Milinković, koja ju, uz Miru Petrovića, i urednički potpisuje.

Brkić-Milinković je kazala kako je ova knjiga zapravo zbirka 70-ak kolumni te nekoliko intervjua i osvrta akademika Muselimovića koji su tijekom 2022. i početkom ove godine izlazili u Večernjem listu BiH.

Svaka kolumna ima svoj moto; većinom su to rečenice i mudre misli čuvenog nobelovca Ive Andrića koji je, kako je primijetila urednica Turalija, veliki izvor nadahnuća za akademika Muselimovića.

„Akademik Muselimović autor je čak 17 knjiga te nekoliko drama, za koje je i nagrađivan. Predsjednik je, između ostaloga, Skupštine HAZU-a u BiH, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar, član brojnih staleških i književnih udruga, nositelj brojnih prestižnih odlikovanja, povelja i priznanja. Radi se o jednoj osebujnoj osobi s iznimnim spisateljskim darom, koja u svojim kolumnama donosi priče o ljudima, krajolicima, povijesnim osobama, događajima, ali i na izvrstan način povezuje prošlost i sadašnjost, daje osvrt na budućnost ovih prostora; on bez zadrške piše o današnjim političarima, visokim predstavnicima, povlači paralele s nekim prošlim vremenima, upozorava, kritizira; otvoreno govori čak i o nekim tabu temama; podsjeća na neke zaboravljene ljude… Josip Muselimović u svojim kolumnama stalno naglašava neravnopravan položaj hrvatskoga naroda u BiH, postavlja brojna pitanja. Ali i daje odgovore. Njegov je jezik pitak i razumljiv. S mnogo jezično-stilskih sredstava, posebice u tekstovima u kojima opisuje ljude i krajolike. Poveznicu s njegovim odvjetničkim pozivom možemo pronaći u brojnim latinskim sentencijama koje služe kao uvod ili opis neke teme ili zbivanja. Akademik Muselimović svojim razigranim jezikom „zarobljava“ čitatelja ne dopustivši mu ispustiti knjigu iz ruku do posljednjeg slova, na posljednjoj stranici. Ova knjiga svojevrstan je i ljetopis i vremeplov kroz događaje i ljudske sudbine“, kazala je, između ostaloga, Brkić-Milinković.

Inače, akademik Muselimović nedavno je dobio i Večernjakov pečat za životno djelo, na kojemu mu je čestitao i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

„Istinski me obradovala vijest da ste dobili nagradu Večernjakov pečat za životno djelo. Kao dugogodišnji predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Mostaru  pridonijeli ste afirmaciji hrvatske kulture u Mostaru i diljem BiH. Ostajete trajno upisani kao utemeljitelj i glavni urednik Matičina časopisa „Motrišta“ te utemeljitelj najznačajnije kulturne manifestacije u zemlji Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske, koja ove godine obilježava 25. obljetnicu postojanja. Kao odvjetnik i znanstvenik dali ste nemjerljiv doprinos svojoj profesiji.

Jednom riječju: značajna Večernjakova nagrada došla je u prave ruke.  Mi u Središnjici Matice hrvatske ponosni smo na Vas, ponosni na činjenicu da ste naš ugledni član.  Neka Vam dragi Bog da dobro  zdravlje, kako biste i u budućnosti  mogli pridonositi boljitku hrvatskoga naroda“, stoji u čestitki Mire Gavrana.

Inače, zagrebačka promocija knjige „To je tako“ bila je premijerna. Mostarska, u organizaciji HAZU-a u BiH i MH Mostar, planirana je koncem listopada, nakon što u Ljubljani 20. toga mjeseca akademiku Muselimoviću bude uručena Zlatna povela za životno djelo Slovenske odvjetničke komore.

Matica hrvatska Mostar

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....