Predstavljen program Open Air, počela je online prodaja ulaznica za 29. Sarajevo Film Festival

Uoči početka 29. Sarajevo Film Festivala, u Meeting Pointu u Sarajevu upriličeno je druženje s predstavnicima medija te pokroviteljima Festivala, među kojima su i Vlada Županije Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Županije Sarajevo i Turistička zajednica Županije Sarajevo.

Dobrodošlicu svima, uz zahvalu medijima, poželio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, koji je predstavio program Open Air ovogodišnjeg Festivala, među kojima su i neki koje je poticajima podržala Vlada Županije Sarajevo.

Open Air program, pored tradicionalno najširem krugu publike zanimljivih naslova iz cijeloga svijeta, od ove je godine proširen na veći broj filmova i dodatno fokusiran na domaći film posebnom selekcijom u Ljetnom kinu Stari Grad“, izjavio je Marjanović.

U programu Open Air je film otvaranja 29. Sarajevo Film Festivala POLJUBITE BUDUĆNOST Nenada Čičin-Šaina, koji će biti prikazan 11. kolovoza na nekoliko lokacija.

U Ljetnom kinu Coca-Cola bit će prikazani filmovi OPALO LIŠĆE Akija Kaurismäkija, PROŠLI ŽIVOTI Celine Song, ADAPTACIJA. Spikea Jonzea, KRALJEVSTVO ŽIVOTINJA Thomasa Cailleya, ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, ASTEROID CITY Wesa Andersona i KLUB ZERO Jessice Hausner kojoj je ove posvećen program „Tribute to“ (Posvećeno) – film koji će zatvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival i čiji je jedan od producenata Obala Art Centar.

U Ljetnom kinu Stari Grad bit će prikazani filmovi SAMO KAD SE SMIJEM Vanje Juranić, BOSANSKI LONAC Pave Marinkovića, SIRIN Senada Šahmanovića, SMRT DJEVOJČICE SA ŽIGICAMA Gorana Kulenovića, UMRI PRIJE SMRTI Ahmeda Imamovića, KAJMAK Milche Manchevskog i HOTEL PULA Andreja Korovljeva.

Hvala svima koji dijele naše vrijednosti i želju da se Sarajevo Film Festival razvija kao vrhunski međunarodni kulturni događaj širokog ekonomskog i društvenog utjecaja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Hvala svim medijima koji nas prate“, rekao je Marjanović.

Nihad Uk, premijer Vlade Županije Sarajevo, izjavio je da na ovogodišnjem, 29. izdanju Sarajevo Film Festivala, „dočekujemo 100.000 filmskih radnika, znalaca, entuzijasta i gostiju iz čitavog svijeta, koji u naš grad dolaze i vraćaju se zbog fantastičnog tima Sarajevo Film Festivala i grada koji zna dočekati goste.

Sarajevo Film Festival je postavio Sarajevo na svjetsku mapu umjetnosti. Pobrinut ćemo se da tamo ne samo ostane, već i da postane jedan od svjetskih centara filmske industrije kroz ciljano ulaganje. Pored toga što je Sarajevo svake godine za vrijeme Sarajevo Film Festivala europski i svjetski centar filma, za Bosnu i Hercegovinu Festival generira ogromne prihode. Pored sredstava koje osiguravamo, donijeli smo odluku da će ugostiteljski objekti u ovom razdoblju raditi duže, javni prijevoz do 2:30 sati ujutro, a festivalske aktivnosti će pokriti četiri gradske općine i Ilidžu”, izjavio je Uk.

Uživajte u predivnim sarajevskim noćima, kada se čarolija spusti u naš grad i kada pošaljemo najbolju sliku našeg Sarajeva u svijet, sliku Sarajevo Film Festivala. Kroz 29 godina kvalitetnog rada, zahvaljujući gospodinu Purivatri i gospodinu Marjanoviću, Festival je svake godine kvalitetniji i bolji. Vlada Županije Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta istinski su ponosni što su sudjelovali u sufinanciranju filma koji će otvoriti 29. Sarajevo Film Festival, POLJUBITE BUDUĆNOST Nenada Čičina-Šaina. Činjenica da su producenti ovog filma Matt Damon i Ben Affleck govori da podržavamo istinski ozbiljne projekte”, izjavio je Kenan Magoda, ministar kulture i sporta Županije Sarajevo.

Haris Fazlagić, v.d. predsjednika Turističke zajednice Županije Sarajevo: “Sarajevo Film Festival je naš najveći brend. Naša sezona, koja traje 12 mjeseci, doživljava svoju kulminaciju upravo u kolovozu, u vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala. Što se tiče turizma, i sa stanovišta Turističke zajednice Županije Sarajevo, upravo u tom razdoblju naš grad je pun stranih turista, traži se krevet više, to je ono što mi njegujemo i gajimo, i to ćemo raditi i u budućnosti. Ovom prilikom bih zahvalio Sarajevo Film Festivalu što smo mi njihovi partneri kao Turistička zajednica i što su oni naši partneri”.

Poklon publici predfestivalska projekcija: film iznenađenja

Kao poklon publici, Sarajevo Film Festival dan prije službenog otvaranja Festivala, u suradnji s Filmskim Centrom Sarajevo predstavlja film iznenađenja: tek restaurirani klasik Filmskog Centra Sarajevo, dragulj bh. kinematografije. Film će biti prikazan u četvrtak, 10. kolovoza, u 20:30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola. Ulaz je slobodan, uz preuzimanje ulaznica online ili u Glavnom Box Officeu Sarajevo Film Festivala (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24).

Počela online prodaja ulaznica

Online prodaja ulaznica za filmove u programu 29. Sarajevo Film Festivala počela je danas, a ulaznice možete kupiti online putem web stranice Sarajevo Film Festivala www.sff.ba, na tickets.sff.ba i putem naše nove mobilne aplikacije počinje.

Uz Mastercard ostvarite 20% popusta na online kupovinu ulaznica. Važi za sve Mastercard korisnike.

Ostvarite dodatnih 10% popusta na online kupovinu ulaznica uz UniCredit Bank d.d. Mastercard kartice.

U Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) prodaja ulaznica počinje 7. kolovoza.

Više informacija o Box Officeu na www.sff.ba.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. kolovoza 2023. godine.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Oglas za posao: Prodaja pekarskih proizvoda u Neumu

Tražimo motivirane i odgovorne osobe za rad u prodaji...

Ante Barbarić: Zadovoljan sam svojom prvom pjesmom

Mladi glazbenik iz Širokog Brijega, Ante Barbarić koji ima...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Kristijan Penavić: Volim snimati spotove i glazbu, a pogotovu stvarati pjesme

Mladi širokobriješki glazbenici Kristijan Penavić i Jozo Mikulić objavili...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Peru proglasio ‘transseksualizam’ mentalnom bolešću

Vlada Perua objavila je u petak dekret kojim proglašava “transseksualizam” mentalnim poremećajem....