Pobjeda Trumpa otvara vrata proglašenju neovisnosti RS-a

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik izjavio je kako očekuje da bi pobjeda Donalda Trumpa na predstojećim američkim predsjedničkim izborima mogla otvoriti vrata proglašenju neovisnosti Republike Srpske. Vlasti tog entiteta nisu odustale od takvog cilja unatoč upozorenjima Zapada.

BiH nestaje

U intervjuu kojega je u ponedjeljak na svojim mrežnim stranicama objavio ruski provladin list “Izvestia”, Dodik je kazao kako “BiH nestaje”. Stoga će RS tražiti načine da učvrsti svoju samostalnost.

– Čekamo neke velike sile da kažu da (srpski) narod ima pravo na samoopredjeljenje. Nikada nismo odustali od potrebe da jačamo našu Republiku Srpsku, kazao je Dodik. Mi nećemo propustiti priliku zaštiti svoj status “na miran način”.

– Ako se dogodi da Donald Trump pobijedi na američkim predsjedničkim izborima, mogu se pojaviti određeni uvjeti da se to dogodi. Još uvijek može biti. Mislim da je pogrešno reći da se to nikada neće dogoditi, kazao je Dodik. On je prošlog tjedna boravio u Tatarstanu i tamo se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. S njim je, kako sam tvrdi, sat vremena razgovarao iza zatvorenih vrata.

Pravo na ujedinjenje svih Srba

Na pitanje “Izvestie” je li referendum o neovisnosti RS moguć već ove godine odgovorio je konstatacijom kako će se to tek vidjeti. Komentirajući mogućnost da se taj entitet po proglašenju neovisnosti od BiH priključi Srbiji pojašnjavao je kako on to promatra kao pravo na ujedinjenje svih Srba po modelu po kojemu su se ujedinile Istočna i Zapadna Njemačka.

U intervjuu, objavljenom točno dvije godine otkako je Rusija pokrenula osvajački rat protiv Ukrajine, Dodik je otvoreno branio politiku Moskve. Zagovarao nastavak pohoda na Ukrajinu. Pravdao je tu tvrdnju da Rusija ima sva prava na Krim “koji nikada nije bio ukrajinski”.

– Vjerujem da Rusija ne bi trebala ostaviti ovo pitanje nedovršenim. Ako ostanu nedovršena pitanja u koja se zapadne sile nastave miješati, pozicija Rusije će oslabiti. Ako se riješe sva pitanja u strateški važnim područjima, to će dati snagu i Rusiji i cijelom svijetu, izjavio je Dodik.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Irena Rozić: Pritisci na prirodu su veliki, moramo raditi na očuvanju ekosustava

Zaštićeno područje je geografski jasno određen prostor koji je namijenjen...

Monika Ćubela Savić: Ostvarila mi se želja kao djeteta da budem novinarka

Upoznali smo vas sa činjenicom da Filozofski fakultet Sveučilišta...

Modrić ostaje u Realu

Kako se klupska nogometna sezona bliži svome kraju, a...

Objavljena prva anketa za EU izbore

DNEVNIK Nove TV prvi je objavio istraživanje o ozračju...

Potresna snimka Vukovarke: ‘Gdje je? Pred mojim očima si ga odveo’

Iva Radić dočekala je ispred Tužiteljstva u Beogradu Jovana...

Premijer Andrej Plenković sa suprugom Anom

Premijer Andrej Plenković u stresnom razdoblju sastavljanja nove vlade...

Veličanstvena deveta zagrebačka povorka “Hoda za život”

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku"...