Plenković s ekipom ‘Odvažno 2’ ide po novi mandat na čelu HDZ-a

Mjeseci nakon parlamentarnih izbora poslovično su ispunjeni unutarstranačkim izbornim utakmicama. Idealno je to vrijeme da stranačke vrhuške, suočene s rezultatima parlamentarnih izbora koji su jedino objektivno mjerilo njihovog rada, zatraže od članstva da izabere put kojim će stranka krenuti u novom četverogodišnjem mandatu. Prvi su na redu, 13. srpnja, izbori u najjačoj stranci – HDZ-u. Na njima će, prema najavama, Plenković s istim timom kao i dosad tražiti put prema novom četverogodišnjem mandatu na čelu stranke. Protukandidata zasad nema na vidiku, ali nije isključeno da će se pojaviti.

Pitanje je jedino hoće li biti ozbiljni sa stvarnom namjerom za preuzimanjem stranke, ili će biti tek ukras unutarstranačkoj demokraciji koji će uskočiti na mig dosadašnjeg vodstva. Na to pitanje odgovor nećemo dugo čekati, imena svih kandidata za predsjednika, zamjenika i potpredsjednike zaključuju se 28. lipnja u ponoć.

Izbori 13. srpnja

Prema Statutu HDZ-a izbori za dužnosnike na nacionalnoj razini trebaju se održati prema odluci Predsjedništva HDZ-a u pravilu u roku od šest mjeseci nakon održavanja redovnih izbora za Sabor. Plenković i njegova vrhuška odlučili su se raspisati izbore za predsjednika, zamjenika i potpredsjednike rano, niti dva mjeseca od parlamentarnih izbora.

Razloge treba tražiti u njihovoj namjeri da na unutarstranačkim izborima kapitaliziraju vrlo dobre rezultate s parlamentarnih izbora kao i odlične rezultate na izborima za Europski parlament. Uz to, očito su zaključili da je ove “reda radi” izbore bolje odraditi prije političke jeseni u kojoj će, očito, sve snage uprijeti u svrgavanje najvećeg političkog suparnika – Zorana Milanovića s pozicije predsjednika RH.

Opći sabor HDZ-a trebao bi se održati u listopadu i izabrati preostale članove Predsjedništva te drugih stranačkih tijela. Statut kaže da se Opći sabor mora sastati najmanje jednom u dvije godine, a to tijelo bira 40 članova Nacionalnog odbora HDZ-a te još deset članova Predsjedništva HDZ-a, i to po dva člana iz svake od pet grupa županija.

Plenković s ekipom “Odvažno 2” bez protukandidata?

Plenković je odmah po objavi datuma unutarstranačkih izbora najavio da ide po novi mandat na čelu stranke. U njegovom timu neće biti promjena, Tomo Medved bit će kandidat za zamjenika predsjednika, a Ivan AnušićBranko BačićZdravka Bušić i Oleg Butković za potpredsjednike.

– Nakon konzultacija i gospodin Tomo Medved, zamjenik predsjednika HDZ-a, želi obnoviti svoj mandat, i Zdravka Bušić želi ponovo biti potpredsjednica stranke, i Ivan Anušić, i Branko Bačić, i Oleg Butković, a i ja ću se kandidirati. Tako da cijeli tim kojeg smo bili nazvali 2020. “Odvažno za Hrvatsku” ide u obnavljanje svog mandata na neposrednim izborima koji se održavaju za nešto više od mjesec dana.

– Postoje određeni broj potpisa koji se treba prikupiti za kandidature. Tko god želi, može se kandidirati. Mi koji smo bili tim “Odvažno” iz 2020. idemo u epizodu “Odvažno 2”, pa ćemo se kandidirati svi zajedno, jer ako pobjeđujemo, a pobjeđujemo, onda ne mijenjamo ekipu, poručio je Plenković prenosi HRT.

Izazivača nema na vidiku

Izazivača Plenkoviću, ali ni njegovoj “ekipi” zasad nema na vidiku. U borbu s Plenkovićem koji niže pobjedu za pobjednom i neprikosnoveno vlada strankom i državom već osam godina teško će se usuditi bilo koji iole ozbiljniji kandidat. Moguće je ipak da će na mig baš Plenkovića istrčati neki “anonimus” ne bi li ukrasio HDZ-ovu unutarstranačku demokraciju. Protukandidati na drugim pozicijama ipak su izgledniji premda su im šanse vrlo ograničene. Sve osim uvjerljive pobjede ekipe “Odvažno 2” bilo bi ravno čudu.

Na unutarstranačkim izborima iz ove Odluke imaju pravo sudjelovati članice i članovi HDZ-a upisani u evidenciju članstva HDZ-a najkasnije do 22. lipnja 2024. godine.

Kandidature za izbor predsjednika i zamjenika predsjednika HDZ-a s najmanje 5% odnosno 10.885 potpisa potpore članova te kandidature za izbor potpredsjednika HDZ-a s najmanje 3% odnosno 6.531 potpisa potpore članova s biračkim pravom kandidati moraju podnijeti na propisanim obrascima Središnjem izbornom povjerenstvu HDZ-a najkasnije do 28. lipnja 2024. (do 24:00).

Pravo je pitanje koliko će glasova Plenković osvojiti?

U nedostatku prave konkurencije, kakva je postojala primjerice 2020. s Kovačem, Penavom i Stierom, jedini će kakav – takav test Plenkovićeve snage unutar stranke biti broj dobivenih glasova. Nije svejedno hoće li ga poduprijeti 50.000 ili 100.000 članova HDZ-a.

Plenković će paralelno sa snagom u svojoj stranci testirati i status unutar EU. Ondje su upravo u tijeku dogovori o kadroviranju najznačajnijih pozicija, u čemu HDZ-ova grupacija – Europska pučka stranka kao pobjednik nedavnih izbora vodi glavnu riječ. Nije isključeno, da jednu od njih popuni baš Andrej Plenković o čemu se već godinama periodički nagađa.

Najčitanije

Đani Rahimić: Za uređen, čist i zelen Grad Mostar trebamo pomoć građana

"Daj zemlji priliku" je projekt Običnog radija koji za...

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan

Stolac se ovih dana priprema za Ilindan, koji se...

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme raspisuje natječaj za posao

Lihnidos oplate Ortiješ Mostar prodaja i najam građevinske opreme...

Mirni skup u Parku prirode Blidinje: Borimo se sa vjetrenjačama godinama!

U subotu, 13.07., Aarhus centar u BiH je zajedno...

Continental Blidinje BIKE Festival: Završeno šesto izdanje najvećeg biciklističkog festivala

Blidinje BIKE Festival, jedan od najznačajnijih biciklističkih događaja u...

Otvorenje izložbe Mladena Ivešića „Mjesto određenja“

Hrvatska kulturna zajednica Troplet u suradnji s Muzejom moderne...

„Zelena tranzicija“ preduvjet usporavanja negativnih klimatskih promjena

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je, u povodu...

GRLIĆ RADMAN: Za Hrvatsku važna provedba “Južne interkonekcije”

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je...